22.1 C
Amaliáda
Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕιδήσειςΝέα εφαρμογή εικονικής περιήγησης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας

Νέα εφαρμογή εικονικής περιήγησης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας

Σχετικές ιστορίες

Ξενόγλωσσα βιβλία του Ανδρέα Καρκαβίτσα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λεχαινών

Με βιβλία του Λεχαινίτη Λογοτέχνη Ανδρέα Καρκαβίτσα, που είχαν...

Ευριπίδη «Ηρακλής Μαινόμενος» στο Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας

Η εμβληματική τραγωδία του Ευριπίδη, «Ηρακλής Μαινόμενος», θα περιοδεύσει...

Εκδήλωση στην Αμαλιάδα για την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου

Μια Κυριακάτικη ποδηλατάδα στους κεντρικούς δρόμους της Αμαλιάδας διοργανώνει...

Οι παραστάσεις του Καλοκαιριού από τα Φεστιβάλ των Δήμων της Ηλείας

Πολλές και σημαντικές παραστάσεις περιλαμβάνονται στα προγράμματα των φετινών...

Πού θα γίνουν δωρεάν ράπιντ τεστ στην Ηλεία την Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Στα πλαίσια των ελέγχων ανίχνευσης κρουσμάτων κορωνοϊού (covid-19) κλιμάκια...
spot_img

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και χρήσιμο ψηφιακό έργο ξεκίνησε πρόσφατα τη λειτουργία του, εστιασμένο και αφιερωμένο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας, αποτέλεσμα της Πολιτιστικής Χορηγίας σε είδος της εταιρείας PostScriptum προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας και της μεταξύ τους αγαστής συνεργασίας.

Πρόκειται για μια εφαρμογή εικονικής περιήγησης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας μέσω της πλατφόρμας Matterport, προσβάσιμη μέσω διαδικτύου από υπολογιστές, έξυπνα κινητά τηλέφωνα και μάσκες εικονικής πραγματικότητας. Η εφαρμογή, με την μοναδική τεχνολογία τρισδιάστατης καταγραφής, αντιγράφει τον φυσικό χώρο και τις αίθουσες του μουσείου και δημιουργεί το ακριβές ψηφιακό τους δίδυμο.

Ο χρήστης της ψηφιακής εφαρμογής, περιηγείται κατά βούληση ως εικονικός επισκέπτης του μουσείου τις ψηφιοποιημένες αίθουσες, βλέπει τα εκθέματα όπως ακριβώς εκτίθενται στις προθήκες ή και εκτός αυτών, και γνωρίζει την ιστορία του πανελλήνιου ιερού της Ολυμπίας, από τα προϊστορικά ως τα υστερορρωμαϊκά χρόνια. Μπορεί να εστιάσει σε επιλεγμένα εκθέματα και να βρει πληροφορίες, εικόνες και κείμενα στην ελληνική και αγγλική γλώσσα που θα του διεγείρουν συναισθήματα και θα τον βοηθήσουν να κατανοήσει το ρόλο που διαδραμάτισε η Ολυμπία σε όλη τη διάρκεια της αρχαιότητας.

Το εποπτικό υλικό και τα κείμενα είναι επιμέλειας και συγγραφής του επιστημονικού προσωπικού της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας.

Το έργο υλοποιήθηκε έπειτα από θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και την κατάρτιση σχετικής Σύμβασης Πολιτιστικής Χορηγίας (Ν. 3525/2007 – ΦΕΚ/16/Α/26-01-2007).

Η εταιρεία PostScriptum εργάζεται από το 1991 θέτοντας την ψηφιακή τεχνολογία στην υπηρεσία του Πολιτισμού σε όλες τις εκφάνσεις του και την ενδυνάμωση της επικοινωνίας και διάδοσής του.

Η εφαρμογή είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη για άτομα με κινητικές δυσκολίες & προβλήματα ακοής αλλά και για κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη και εν δυνάμει επισκέπτη από κάθε γωνιά του πλανήτη, ο οποίος ενδιαφέρεται για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, την αρχαία Ολυμπία και τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

H εικονική περιήγηση είναι διαθέσιμη στους διαδικτυακούς επισκέπτες που θα επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας, χρησιμοποιώντας τον φυλλομετρητή (browser) του υπολογιστή τους.

Η παράδοση στο κοινό της εφαρμογής εικονικής περιήγησης, συμπίπτει με τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων από την έναρξη λειτουργίας του ανακαινισμένου Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας, την 24 Μαρτίου 2004, παραμονή της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Δρ Ερωφίλη Ίρις Κόλλια, Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ – ΕΦΑΡΜΟΓΗ: Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, Αρχαιολόγος, ΜΑ

ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Διονύσιος Κλωνάρης, Αρχαιολόγος, ΜΑ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: PostScriptum – https://www.postscriptum.gr/

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Κώστας Κωνσταντινίδης – Βασίλης Ζαϊρές

ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ: Δημήτρης Αθανασιάδης

spot_img

Εγγραφείτε

- Αποκτήστε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενό μας

- Αποκτήστε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενό μας

- Παραλάβετε καθημερνά την εφημερίδα Ενημέρωση στο σπίτι ή στο γραφείο

Τελευταίες Δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!