22.7 C
Amaliáda
Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕιδήσειςΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ηλεία θρησκευτικός, περιβαλλοντολογικός, εκπαιδευτικός και φυσιολατρικός τουριστικός προορισμός!

ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ηλεία θρησκευτικός, περιβαλλοντολογικός, εκπαιδευτικός και φυσιολατρικός τουριστικός προορισμός!

Σχετικές ιστορίες

Δράση του Κέντρου Πρόληψης στο Δημοτικό Σχολείο Πανόπουλου

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 12 Απριλίου 2024 το πρόγραμμα προαγωγής...

Συγκέντρωση τροφίμων από τον Σύλλογο Νέων Καταραχίου Πύργου

Ο Σύλλογος Νέων Καταραχίου Πύργου «Η Αγία Μαρίνα» συγκεντρώνει...

Εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου από τον Όμιλο Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεχαινών

Ο Όμιλος Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεχαινών διοργανώνει εκδήλωση για...

9ος Δρόμος Ολυμπιακής Εκεχειρίας: Θλίψη για την απώλεια του 61χρονου δρομέα

Ένας από τους δρομείς που συμμετείχαν και εφέτος στο...

Δράσεις και εκδηλώσεις σήμερα 15-4-2024 στην Ηλεία

ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024 Διήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στα Ιωάννινα από...
spot_img

 ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΠΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Τα σημαντικά οφέλη των Διασυνοριακών Ευρωπαϊκών προγραμμάτων θα επιδιώξουν να αξιοποιήσουν τρεις Δήμοι της Ηλείας, και άλλοι τρεις της Κάτω Ιταλίας, από κοινού με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών και την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, έχοντας την έμπρακτη υποστήριξη του Ηλείου Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ανδρέα Νικολακόπουλου και «οδηγό» τους το Ελληνοιταλικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Το βασικό συμπέρασμα που εξάγεται  από την τριήμερη επίσκεψη  Ηλειακής Αντιπροσωπείας και του Ελληνοιταλικού Επιμελητηρίου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη, μέσα από  τις συζητήσεις που διεξήχθησαν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος είναι  Επίτιμος Δημότης των Δήμων Πύργου, Ανδραβίδας Κυλλήνης και Αρχαίας Ολυμπίας είναι σαφές: «Η Ηλεία μπορεί και πρέπει να καταστεί  θρησκευτικός, περιβαλλοντολογικός, εκπαιδευτικός και φυσιολατρικός τουριστικός προορισμός. Ένας προορισμός που θα προσελκύει επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με σημαντικά οφέλη για την τοπική οικονομία.»

 Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανταποκρίθηκε με χαρά στο κάλεσμα  του Ηλείου Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Ανδρέα Νικολακόπουλου, των Δημάρχων Πύργου Στάθη Καννή, Ανδραβίδας Κυλλήνης Γιάννη Λέντζα και Αρχαίας Ολυμπίας Αριστείδη Παναγιωτόπουλου καθώς και του Προέδρου του Ελληνοιταλικού Επιμελητηρίου Γιάννη Τσαμίχα,  αντιλαμβανόμενος ότι τα οφέλη από την σύμπραξη και την πιθανή ένταξη προτάσεων των Δήμων, του Πατριαρχείου, του Πατριαρχικού Ίδρύματος Πατερικών Μελετών και της Ιεράς Μητροπόλεως  Ηλείας στα ευρωπαϊκά προγράμματα MED, HORIZON, ADRION, θα είναι πολλαπλά και θα διαχυθούν σε διαφόρους τομείς, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

 Στην ουσία μέσα από αυτή την σημαντικότατη πρωτοβουλία Εκκλησία ,  Τοπική Αυτοδιοίκηση και  Ελληνοιταλικό Επιμελητήριο , με την υποστήριξη του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ανδρέα Νικολακόπουλου,  δημιουργούν μια ισχυρή κοινοπραξία εταίρων επιδιώκοντας  το «πάντρεμα» του θρησκευτικού, περιηγητικού-περιβαλλοντολογικού , εκπαιδευτικού και φυσιολατρικού τουρισμού με τον πολιτισμό, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα  των Δήμων σε Ηλεία και κάτω Ιταλία.

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος επισήμανε ότι θα πρέπει να δοθεί βάρος στην υλοποίηση δράσεων και  προγραμμάτων περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, δεδομένου ότι στον συγκεκριμένο τομέα ο ίδιος έχει να  επιδείξει πλούσιο έργο, σε παγκόσμιο επίπεδο, γεγονός που συνέβαλε στο να χαρακτηριστεί  από τα ΜΜΕ ως ο «Πράσινος» Πατριάρχης

Κοινή συνισταμένη των Δημάρχων  αποτελεί  η περαιτέρω ενίσχυση της επισκεψιμότητας  στους Δήμους τους και στην Ηλεία, καθώς, όπως επισήμαναν, δεν μπορεί να εξαντλείται μέσα στην πολύ μικρή σεζόν του καλοκαιριού αλλά επιβάλλεται η επιμήκυνσή της με την προσέλκυση  επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Στη σύσκεψη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, εκτός του Μητροπολίτη Ηλείας και του  Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, των Δημάρχων Πύργου, Ανδραβίδας – Κυλλήνης και Αρχαίας Ολυμπίας και του Προέδρου του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου, συμμετείχαν, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, πρόεδρος Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, Ηγούμενος της  Σταυροπηγιακής Ιεράς Μονής Βλατάνων. Επίσης η κ Ιωάννα Κλιάρη, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών και οι κύριοι Γ. Σαραντόπουλος και Γ. Γαρύφαλλος.

Ανδρέας Νικολακόπουλος-Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη

 «Δημιουργούμε έναν ισχυρό πνευματικό και πολιτικό δεσμό με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αναδεικνύουμε τις μεγάλες δυνατότητες της Ηλείας»

Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Βουλευτής Ηλείας, Ανδρέας Νικολακόπουλος, με αφορμή την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Κωνσταντινούπολη, συνοδευόμενος από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ηλείας & Ωλένης κ. κ. Αθανάσιο, αλλά και τις Δημοτικές Αρχές Δήμων της Ηλείας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Οι στιγμές είναι ξεχωριστές και ιστορικές για την Ηλεία. Αποτέλεσε μεγάλη χαρά, που για ακόμη μία φορά βρεθήκαμε στο Φανάρι, σε αυτόν τον ιερό τόπο για την Ορθοδοξία, έναν τόπο με αιώνες ιστορίας, που ξυπνά μνήμες και μας συγκινεί όλους. Επισκεφθήκαμε, την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο, μαζί με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ηλείας & Ωλένης κ. κ. Αθανάσιο, τους Δημάρχους Πύργου κ. Στάθη Καννή, Ανδραβίδας – Κυλλήνης κ. Γιάννη Λέντζα, Αρχαίας Ολυμπίας κ. Άρη Παναγιωτόπουλο, καθώς και τον Πρόεδρο του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου της Αθήνας κ. Γιάννη Τσαμίχα, εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας & Ωλένης.

Θυμίζω, ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανακηρύχθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, σε Επίτιμο Δημότη των Δήμων Πύργου και Ανδραβίδας – Κυλλήνης, γεγονός που κατέστησε ακόμη εντονότερη την επιθυμία του, να συμβάλλει και να συνδράμει στην προσπάθεια διεκδίκησης σημαντικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων από την Ηλεία. Πρόκειται για προγράμματα, όπως το είναι το MED, το NEXT MED, το HORIZON, το ADRION, καθώς και άλλα διασυνοριακά προγράμματα, μεταξύ του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου, των Δήμων Πύργου, Ανδραβίδας – Κυλλήνης και Αρχαίας Ολυμπίας, από κοινού με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, που θα βοηθήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη του τόπου.

Είναι φανερό, ότι μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ηλεία, αλλά και τη δική μας – εκ νέου – επίσκεψη στο Φανάρι, δημιουργείται ένας ισχυρός πνευματικός, θρησκευτικός και πολιτικός δεσμός, ένας δεσμός αγάπης, συνεργασίας και αλληλοβοήθειας, καθώς το Οικουμενικό Πατριαρχείο βρίσκεται κοντά στα ζητήματα που αφορούν την Ηλεία, πάνω στη βάση κρίσιμων πρωτοβουλιών που λαμβάνει, για την ανάδειξη του τόπου μας. Ενός τόπου ευλογημένου, με μεγάλες δυνατότητες και τεράστια περιθώρια ανάπτυξης. Αλλά και ενός τόπου που έχει βιώσει τις συνέπειες της Κλιματικής κρίσης, θέματα για τα οποία το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία, και έχει συμβάλει στην χάραξη πολιτικών, για την αντιμετώπιση αυτών των συνεπειών.

Η Ηλεία έχει κάνει ήδη σημαντικά βήματα προόδου, κυρίως με την κατασκευή υποδομών που είναι κρίσιμες για την ανάπτυξή της, όπως ο σύγχρονος αυτοκινητόδρομος που θα συνδέει την Πάτρα με τον Πύργο, αλλά ταυτόχρονα είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι και σε θέματα του Περιβάλλοντος, γι’ αυτό και θέλουμε η όποια ανάπτυξη να στηρίζεται σε σωστές, ορθολογικές και φιλικές προς το περιβάλλον παρεμβάσεις. Έχουμε προχωρήσει πλέον σε έναν σωστό Χωροταξικό και Πολεοδομικό σχεδιασμό, για να αποφύγουμε τις έντονες συνέπειες που βιώσαμε στο παρελθόν, από την Κλιματική κρίση. Ταυτόχρονα. έχουμε αναπτύξει μία πολλή σημαντική συνεργασία με το Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο, και χτίζουμε μία δυνατή σχέση, στο πλαίσιο του προγράμματος «Magna Graecia» με τις πόλεις της νότιας Ιταλίας, που έχουν έναν μεγάλο ιστορικό και πνευματικό δεσμό με την πατρίδα μας, την Ηλεία, αλλά και τη Δυτική Ελλάδα.

Χαιρόμαστε πραγματικά, που το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι όχι απλά αρωγός αλλά ενεργός συμμέτοχος σε όλη αυτήν την προσπάθεια, και είμαστε βέβαιοι ότι ανάλογη βοήθεια θα έχουμε και από την Καθολική εκκλησία, καθώς επίκειται επίσκεψή μας τον προσεχή Οκτώβριο στο Βατικανό και συνάντηση με τον Αγιώτατο Παπά Φραγκίσκο. Αισθανόμαστε ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη στο πρόσωπο της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητας, του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίου, και συνεχίζουμε να χτίζουμε και να ενισχύουμε αυτή τη βαθειά σχέση, η οποία θα έχει μόνο θετικές και ευεργετικές επιδράσεις για τον τόπο μας.

Κάνουμε τον τόπο μας «πηγή» ανάπτυξης και προόδου, και είμαι βέβαιος ότι μέσα από την διαρκή και μεθοδική δουλειά αλλά και την απαιτούμενη συνεργασία, θα καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε σημαντικές αναπτυξιακές ευκαιρίες για την τοπική οικονομία, την επιχειρηματικότητα, το περιβάλλον. Συνεχίζουμε την προσπάθεια ακόμη πιο εντατικά. Είναι μία υποχρέωση που έχουμε απέναντι στον τόπο μας, και κυρίως απέναντι στους Ηλείους!»

spot_img

Εγγραφείτε

- Αποκτήστε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενό μας

- Αποκτήστε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενό μας

- Παραλάβετε καθημερνά την εφημερίδα Ενημέρωση στο σπίτι ή στο γραφείο

Τελευταίες Δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!