26.9 C
Amaliáda
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΑπόψειςΖωντανός ξανά "Ο Παρθενώνας της Μακεδονίας"

Ζωντανός ξανά “Ο Παρθενώνας της Μακεδονίας”

Σχετικές ιστορίες

Οι μαθητές της Ηλείας που βραβεύονται στα Μαθηματικά

Το Παράρτημα Ηλείας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας «Ιππίας ο...

Πανηλειακό Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης

Η προσωρινή Διοίκηση του Πανηλειακού Σωματείου Καταστημάτων και Καταναλωτών...

Ο Θ. Θεοδωρακόπουλος στον ‘Ηφαιστο Ήλιδας

Η νεοσύστατη ομάδα ποδοσφαίρου του Ηφαίστου Ήλιδας ανακοίνωσε τη...

Γενική Συνέλευση στον Ολυμπιακό Σαβαλίων

Τρίτο κάλεσμα για Γενική Συνέλευση στον Ολυμπιακό Σαβαλίων με...

Εξετάσεις για τον Σακχαρώδη Διαβήτη στο Νοσοκομείο Κρεστένων

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 15...
spot_img

Και πάλι έρχομαι σαν τον αγγελιαφόρο στο αρχαίο θέατρο που γεννήθηκε εδώ, σε τούτο τον τόπο, να σας φέρω τα σπουδαία νέα για την ευλογημένη ώρα!
Ώρα που η μνήμη, η ιστορία κι όλοι εκείνοι που ανάσαναν στα χώματα της πεδιάδας της Ημαθίας χαμογελούν πλατιά!
Κάπου εκεί κι η αύρα του Φιλίππου, με το χρυσό στεφάνι βελανιδιάς, το ίδιο που τον συντρόφεψε μέσα στη χρυσή λάρνακα με το αστέρι με τις δεκαέξι ακτίνες για αιώνες, στο κεφάλι. Και λίγο πιο πέρα η καθηλωτική παρουσία του Αλέξανδρου, εκείνου που δεν έπαψε στιγμή να είναι παρών, ολοζώντανος, όχι μόνο στη συλλογική μνήμη αυτού του κόσμου αλλά και στη συνείδηση των ανθρώπων και σε κάθε σπιθαμή της οικουμένης.
Ώρα δικαίωσης, αναγνώρισης και ικανοποίησης για εκείνους τους υπέροχους, τους στ’ αλήθεια συγκινητικούς, επιστήμονες και ανθρώπους, που καταθέτοντας τη γνώση, τον κόπο, την ψυχή και τον εαυτό τους, αναστήλωσαν και ανέστησαν το Ανάκτορο των Αιγών!
Την Αγγελική Κοτταρίδη, τη Δέσποινα των Αιγών, και την εξαιρετική ομάδα της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ημαθίας!
Την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2024, λοιπόν, αποδίδεται στο κοινό το Ανάκτορο του Φιλίππου Β’, το Ανάκτορο των Αιγών, αυτό που αποκαλείται ο «Παρθενώνας της Μακεδονίας».
Πρόκειται για το μεγαλύτερο οικοδόμημα της Κλασικής Ελλάδας. Χτισμένο στα χρόνια του Φιλίππου (359 – 336 π.Χ.), για να είναι η αποτύπωση της πεφωτισμένης δεσποτείας αλλά και, το σημαντικότερο, της ψυχής του κόσμου κατά Πλάτωνα. Με το πρωτοφανέρωτο Μεγάλο Περιστήλιο, τον τόπο συνάθροισης των εκλεκτών, τρεις φορές σε εμβαδόν όσο ο Παρθενώνας. Εκείνο που, τη νύχτα της δολοφονίας του Φιλίππου, είδε και άκουσε τους Μακεδόνες εν πλήρη εξαρτήσει να ανακηρύσσουν βασιλιά τους τον Αλέξανδρο διά βοής. Που καταστράφηκε ολοσχερώς και λιθολογήθηκε από τους Ρωμαίους το 148 π.χ.
Το άνοιγμα του Ανακτόρου στο κοινό θα πραγματοποιηθεί παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ένα μέρος, μήκους 30 μέτρων, του άνω ορόφου του κεντρικού τμήματος της πρόσοψης του ανακτόρου, της οποίας η αναστήλωση στο μνημείο δεν κατέστη δυνατή, για λόγους στατικούς καθώς δεν διασώθηκε το ενδιάμεσο αρχαίο υλικό, εκτίθεται ανατεταγμένο στο Κτήριο του νέου Πολυκεντρικού Μουσείου.

spot_img

Εγγραφείτε

- Αποκτήστε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενό μας

- Αποκτήστε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενό μας

- Παραλάβετε καθημερνά την εφημερίδα Ενημέρωση στο σπίτι ή στο γραφείο

Τελευταίες Δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!