17.9 C
Amaliáda
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΔήμοιΣΠΥΡΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ: "Εδώ τα πράγματα είναι τραγικά..."

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ: “Εδώ τα πράγματα είναι τραγικά…”

Σχετικές ιστορίες

Δράσεις και εκδηλώσεις σήμερα 15-6-2024 στην Ηλεία

ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024Ο Μικρασιατικός Σύλλογος Γαστούνης και Περιχώρων...

Σαν Σήμερα 15 Ιουνίου

14 Ιουνίου | 15 Ιουνίου | 16 Ιουνίου Η 15η...

Φωτιά σε απορρίμματα στην Αμαλιάδα

Φωτιά εκδηλώθηκε το βράδυ που πέρασε σε σημείο ανεξέλεγκτης...

Πρόγραμμα άρδευσης στα αρδευτικά δίκτυα ζώνης Πηνειού Ηλείας

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν τον ωφέλιμο...

Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας: Ανάθεση μελέτης για σύνταξη Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου

Ενημερώνουμε τους συνδημότες μας ότι ανατέθηκε η μελέτη για...
spot_img

Τι γίνεται στο Δήμο Ήλιδας;
Ποια η οικονομική του κατάσταση;

Τεράστια τα προβλήματα στην κατάρτιση του προϋπολογισμού έτους 2024 στο Δήμο Ήλιδας.
Ανάγλυφα την περιγράφει ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διαφάνειας Σπύρος Λαμπρινός, σε ανάρτησή του στο Φέις Μπουκ πριν λίγο.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.
Ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2024, [η προηγούμενη δημοτική αρχή όφειλε να τον είχε ψηφίσει τον περασμένο Οκτώβρη] συντάσσεται κάτω από το ασφυκτικό πλαίσιο των οδηγιών της υπουργικής εγκυκλίου, η εφαρμογή των οποίων είναι υποχρεωτική, για την έγκριση του προϋπολογισμού και κατ επέκταση για την λειτουργία του δήμου.
Βασική αδυναμία για την σύνταξη ενός πραγματικού και λειτουργικού προϋπολογισμού, ο οποίος θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πόλης και στα θέλω της νέας δημοτικής αρχής, είναι το δεσμευτικό νομοθετικό πλαίσιο, που σε ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ, να αναγράψεις, ότι έχει αφήσει και ΗΘΕΛΕ η προηγούμενη δημοτική αρχή [στον τομέα των επιχορηγούμενων έργων ότι έχει ωριμάσει, εντάξει και δεν έχει χάσει με απένταξη και στο τομέα εξ ιδίων εσόδων λειτουργίες και έργα στο ύψος του μέσου όρου των ιδίων εσόδων των δύο τελευταίων ετών].
Δεδομένης της ανεπαρκούς κρατικής επιχορήγησης, η οποία επιδεινώνεται [λόγω πανδημίας είχαν ανασταλεί η πληρωμή τοκοχρεωλυσίων στο ΤΠΔ και το τέλος ταφής στο ΦΟΔΣΑ και καλούμαστε να πληρώσουμε και για τα προηγούμενα χρόνια και πρόσθετων αρμοδιοτήτων χωρίς επαρκή επιχορήγηση- καθαρισμός εθνικών και νομαρχιακών περιφερειακών δρόμων] το βάρος πέφτει στη δημοτική δράση.
Εδώ τα πράγματα είναι τραγικά. Εκτός από την απένταξη έργων πχ η ενεργειακή αναβάθμιση του αθλητικού κέντρου. περίπου 2.800.000 ευρώ ανεξήγητα; υπάρχει και η μεγάλη ανεισπραξιμότητα [κανείς δεν πληρώνει στο δήμο, ούτε οι άλλοι δήμοι, ούτε και οι δημότες].
Με αυτά τα δεδομένα είναι ευνόητο, η αναγκαστική ισοσκέλιση του προϋπολογισμού, έχει μπει στη προκρούστεια κλίνη του «πετσοκόμματος» βασικών λειτουργιών του δήμου [αθλητισμός, πολιτισμός κτλ].
Τελικά ο προϋπολογισμός, θα είναι ανεπαρκής ακόμη και γιά βασικές ανάγκες, ανελαστικός λόγω του μικρού χρηματικού υπολοίπου, δύσκολα εφαρμόσιμος , εάν δεν αυξηθεί η εισπραξιμότητα, και με τον διαρκή κίνδυνο ανατροπή του και στάσης πληρωμών [Υπάρχει πληθώρα απαιτήσεων εκατομμυρίων ευρώ κυρίως από μελετητές. Αυτές δεν εμφανίζονται στο προϋπολογισμό, γιατί δεν πληρούν την νομιμότητα, θα οδηγηθούν στα δικαστήρια και θα έχουμε μιά συνέχεια των κατασχέσεων. Εάν η δημοτική αρχή δεν κατορθώσει ΕΓΚΑΙΡΑ, να καταφέρει οικονομική εξυγίανση τότε το μέλλον αβέβαιο.

spot_img

Εγγραφείτε

- Αποκτήστε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενό μας

- Αποκτήστε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενό μας

- Παραλάβετε καθημερνά την εφημερίδα Ενημέρωση στο σπίτι ή στο γραφείο

Τελευταίες Δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!