17.3 C
Amaliáda
Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕιδήσειςΨήφισμα Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας ενάντια στην κατάργηση του Πρωτοδικείου

Ψήφισμα Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας ενάντια στην κατάργηση του Πρωτοδικείου

Σχετικές ιστορίες

Σπάνιο είδος ψαριού ξεβράστηκε στο Φάλαρη Μανωλάδας

Ξεβράστηκε νεκρό θαλάσσιο σπάνιο είδος ψάρι Βίρνα στην παραλίας...

Μουσικό αφιέρωμα στο δημοτικό τραγούδι από τον Σύλλογο «Η Έλισσα»

Ο Πολιτιστικός, Λαογραφικός και Μορφωτικός Σύλλογος Ήλιδας «Η Έλισσα»...

Δωρεά απινιδωτή από τον Ιατρικό Σύλλογο Πύργου – Ολυμπίας στο Δήμο Πύργου

Έναν απινιδωτή για τις ανάγκες των χρηστών του Δημοτικού...

Που θα γίνουν ράπιντ τεστ την Τετάρτη 29-5-2024 στην Ηλεία

Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι προς το ευρύ κοινό συνεχίζονται εκ...

Δράση από το Γραφείο Εθελοντισμού Πύργου

Ο Δήμος Πύργου και το Γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου,...
spot_img

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αμαλιάδας εκφράζει την πλήρη εναντίωσή του και καταδικάζει την επιχειρούμενη αναδιάταξη του Δικαστικού Χάρτη που επιχειρείται στην Π.Ε. Ηλείας, με την κατάργηση του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας και της αντίστοιχης Εισαγγελίας και με το κλείσιμο των Ειρηνοδικείων Αμαλιάδας, Γαστούνης και Μυρτουντίων (Λεχαινών) από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, προς όφελος δήθεν της επιτάχυνσης της απονομής δικαιοσύνης.
Συγκεκριμένα το άρθρο 3 του σχεδίου νόμου της Κυβέρνησης, που περιήλθε σε γνώση μας,αναφέρει για τους Δικαστικούς Σχηματισμούς της περιοχής μας τα εξής: «Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας (πρώην νομός Ηλείας) ορίζεται κεντρικό Πρωτοδικείο, το Πρωτοδικείο Ηλείας (Πύργος) και….. β) το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας και τα Ειρηνοδικεία Αμαλιάδας, Γαστούνης και Μυρτουντίων καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο κεντρικό Πρωτοδικείο Ηλείας. Ορίζεται περιφερειακή έδρα του κεντρικού Πρωτοδικείου Ηλείας, η Αμαλιάδα.»
Όπως έχουμε δηλώσει επανειλημμένα και στο παρελθόν ως Δικηγορικός Σύλλογος, η κατάργηση του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας και των Ειρηνοδικείων στην περιοχή μας, όχι μόνο δεν θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, αλλά αντιθέτως θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα στους κατοίκους της βόρειας Ηλείας, στους υπαλλήλους των Δικαστικών Σχηματισμών αυτών, στους δικηγόρους με έδρα το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας και στους υπόλοιπους επαγγελματίες της περιοχής μας. Η κατάργηση που επιχειρείται στους Δικαστικούς Σχηματισμούς της περιοχής μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη δημιουργία περισσότερων εμποδίων στην πρόσβαση στη δικαιοσύνη για τον απλό πολίτη και τεράστια επιβάρυνση σε δικηγόρους, δικαστικούς υπαλλήλους και λοιπούς επαγγελματίες που τόσα χρόνια δραστηριοποιούνται και έχουν ρυθμίσει τη ζωή τους και το επάγγελμά τους, έχοντας ως βάση το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας. Με τη λογική του «κόστους – οφέλους», που εφαρμόζεται σε όλες τις δημόσιες δομές (σχολεία, νοσοκομεία), το κράτος θέλει να βάλει λουκέτο σε δικαστικά καταστήματα, αντιμετωπίζοντας τη Δικαιοσύνη σαν επιχείρηση που λειτουργεί με οικονομικά κριτήρια και όχι ως δικαίωμα για όλους.
Η επιτάχυνση της Δικαιοσύνης απαιτεί στελέχωση όλων των οργανικών θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων και όχι κατάργηση Πρωτοδικείων και Ειρηνοδικείων. Η πραγματικότητα είναι ότι η αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη της χώρας (δικαστικός “Καλλικράτης”) που προωθεί η Κυβέρνηση, μέσω του οποίου σχεδιάζεται η συγχώνευση και κατάργηση Δικαστηρίων, αποτελεί ένα από τα πολλά αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης. Αντίστοιχη ευθύνη έχουν και όσα κόμματα στηρίζουν το Ταμείο Ανάκαμψης και οφείλουν να τοποθετηθούν δημόσια για την κατάργηση του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας και των Ειρηνοδικείων της περιοχής μας.
Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων, Συλλόγων, φορέων και Σωματείων της βόρειας Ηλείας έχουν κατηγορηματικά δηλώσει την πλήρη αντίθεσή τους στα σχέδια για κατάργηση του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Αμαλιάδας και για το κλείσιμο των Ειρηνοδικείων Αμαλιάδας, Γαστούνης και Μυρτουντίων (Λεχαινών), όμως η Κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη στην υλοποίηση αυτού του στόχου χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη θέληση των πολιτών και των φορέων. Αυτή είναι η «δημοκρατία» τους!
Απαιτούμε:
1) Να μην καταργηθεί το Πρωτοδικείο και η Εισαγγελία Αμαλιάδας. Να στελεχωθούν άμεσα όλες οι οργανικές θέσεις του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας με δικαστικούς υπαλλήλους.
2) Να μην καταργηθούν οι Δικαστικοί Σχηματισμοί των Ειρηνοδικείων Αμαλιάδας, Γαστούνης και Μυρτουντίων (Λεχαινών).
Στο πλαίσιο αυτό θα λάβουμε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και δράσεις σε συνεργασία με φορείς, συλλόγους και σωματεία της περιοχής, αλλά και με τους υπόλοιπους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας, ώστε να αναδείξουμε με κάθε τρόπο το δίκαιο των αιτημάτων μας.

spot_img

Εγγραφείτε

- Αποκτήστε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενό μας

- Αποκτήστε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενό μας

- Παραλάβετε καθημερνά την εφημερίδα Ενημέρωση στο σπίτι ή στο γραφείο

Τελευταίες Δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!