17.9 C
Amaliáda
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλίο«Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση στην ‘‘κοινωνία των δεξιοτήτων’’»

«Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση στην ‘‘κοινωνία των δεξιοτήτων’’»

Σχετικές ιστορίες

Δράσεις και εκδηλώσεις σήμερα 15-6-2024 στην Ηλεία

ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024Ο Μικρασιατικός Σύλλογος Γαστούνης και Περιχώρων...

Σαν Σήμερα 15 Ιουνίου

14 Ιουνίου | 15 Ιουνίου | 16 Ιουνίου Η 15η...

Φωτιά σε απορρίμματα στην Αμαλιάδα

Φωτιά εκδηλώθηκε το βράδυ που πέρασε σε σημείο ανεξέλεγκτης...

Πρόγραμμα άρδευσης στα αρδευτικά δίκτυα ζώνης Πηνειού Ηλείας

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν τον ωφέλιμο...

Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας: Ανάθεση μελέτης για σύνταξη Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου

Ενημερώνουμε τους συνδημότες μας ότι ανατέθηκε η μελέτη για...
spot_img

Νέο βιβλίο με τίτλο «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση στην ‘‘κοινωνία των δεξιοτήτων’’» του Αμαλιαδίτη Αναπληρωτή Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Νίκου Φωτόπουλου, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Gutenberg».

Για το νέο του βιβλίο ο συγγραφέας αναφέρει:

«Σχεδόν τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί ένα βιβλίο δεν τα λες και λίγα. Δεν είσαι πια… «ο ίδιος άνθρωπος». Σε λίγες μέρες όμως το βιβλίο αυτό θα βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία. Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία αφού με την έκδοση και κυκλοφορία του «αυτονομείται» και αρχίζει το δικό του ταξίδι.

Το εν λόγω πόνημα εστιάζει σε κρίσιμα ζητήματα όπως η λειτουργία των εκπαιδευτικών συστημάτων στις μέρες μας, η σχέση της εκπαίδευσης με την παραγωγική διαδικασία, η συμβολή των εκπαιδευτικών μηχανισμών στις κοινωνικές ιεραρχήσεις, ο ρόλος της εκπαιδευτικής πολιτικής στην παγκοσμιοποίηση, οι «μεταλλάξεις» και οι μεταβολές στις δομές προσόντων και δεξιοτήτων στην εποχή της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης κ.ά.

Πρόκειται για μελέτη που αποσκοπεί στη θεωρητική και κριτική κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι εκπαιδευτικοί μηχανισμοί επιδρούν στη διαμόρφωση του καταμερισμού της εργασίας και της κοινωνικής αναπαραγωγής στην εποχή της μετα-νεωτερικότητας προσεγγίζοντας αναστοχαστικά αυτό που στην κυρίαρχη ρητορική προβάλλεται ως «κοινωνία των δεξιοτήτων» σε ένα ρευστό και ασαφές διεθνές περιβάλλον.

Θα ήθελα να εκφράσω τις βαθιές και θερμές μου ευχαριστίες στο πρωτοποριακό Ινστιτούτο Εργασίας ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για τη μακρόχρονη συνεργασία και την πολύπλευρη υποστήριξη του εγχειρήματος καθώς και στις εκδόσεις Gutenberg  για την ιδιαίτερη φροντίδα και επιμέλεια της έκδοσης!»

O Nίκος Φωτόπουλος γεννήθηκε στην Αμαλιάδα το 1970.

Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στη Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με γνωστικό αντικείμενο «Κοινωνιολογία των Πολιτισμικών και Εκπαιδευτικών Πρακτικών», καθώς και Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ.

Έχει διδάξει και έχει δώσει διαλέξεις ως επισκέπτης καθηγητής σε Πανεπιστημακά Ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού αντίστοιχα. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα κινούνται στο χώρο της κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης και της εκπαιδευτικής πολιτικής, της κοινωνιολογίας του πολιτισμού, της κριτικής πολιτισμικής ανάλυσης και θεωρίας. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος επιτροπών ως εμπειρογνώμονας για θέματα εκπαίδευσης και πολιτισμού, κατάρτισης, διά βίου μάθησης και απασχόλησης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ άρθρα του έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικούς τόμους, ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά διεθνών συνεδρίων.

Ως ποιητής εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα τη δεκαετία του ’90. Έχει στο ενεργητικό του τις κάτωθι συλλογές:

Στ’ Ακροκέραμα των Ουρανών, Θεριστής, 1996

Ευρετήριο Χαμένων Ονομάτων,΄Ιδμων, 2000

Το Αίνιγμα της Λαβωμένης Μνήμης, Μανδραγόρας, 2007

Το κύμα μιας νύχτας ακυβέρνητης, Βιβλιολογείο, 2013

Τεφροδόχος, Μανδραγόρας, 2015

Δάνειος Χρόνος, Ποίηση 1996-2016, Πρόλογος: Λίνα Νικολακοπούλου, Μανδραγόρας, 2018

Βιβλία

1. Κονιόρδος, Σ. & Φωτόπουλος, Ν. (επιμ.)(2010) Φτώχεια, ανισότητες και εκπαίδευση στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, Αθήνα: Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής

2. Μουζέλης Ν. (επιμ.) Βεργίδης, Δ. Γκλαβάς, Σ. Κουτούζης, Μ., Φωτόπουλος Ν. (2012) Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα, Όψεις και Βασικά Μεγέθη της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην προ μνημονίου εποχή,

3. Φωτόπουλος, Ν. (2013) (επιμ.) Γούλας, Χ. Ζάγκος,Χ. Κόκκινος, Γ. Κορδάτος, Π. Κατσής, Θ. Παληός, Πανδής, Π. Φωτόπουλος, Ν.Κατάρτιση, Απασχόληση, Εκπαιδευτική Πολιτική, Διερεύνηση της σύνδεσης της κατάρτισης με την απασχόληση, Αθήνα: Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ΓΣΕΕ.

4. Φωτόπουλος, Ν. & Ζάγκος, Χ. (2016), Δια βίου μάθηση, πιστοποίηση προσόντων και διασφάλιση ποιότητας: όψεις και διερεύνηση της ευρωπαϊκής εμπειρίας,

5. Ζαρίφης, Γ. & Φωτόπουλος, Ν., Zanola, L. Mανάβη, Χ.(2017) Ο κοινωνικός διάλογος για τη επαγγελματική εκπαίδευση, κατάρτιση στην Ελλάδα.

6. Θάνος, Θ. Kαμαριανός, Γ., Κυρίδης,Α., Φωτόπουλος,Ν. (2017)

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης: Εισαγωγή σε βασικές έννοιες και θεματικές,

7. Ζάγκος, Χ. Κυρίδης, Α. Φωτόπουλος, Ν. (2019) Προσφυγική Κρίση και Εκπαιδευτικές Πρακτικές: από τη συστημική Ευπάθεια στη δομημένη ένταξη, Αθήνα: Κοινωνικό Πολύκεντρο

8. Kαμαριανός Γ, Κυρίδης, Α. Φωτόπουλος, Ν. Χαλκιώτης Δ. (2019) Το δημόσιο σχολείο στην Ελλάδα: όψεις και διαστάσεις μιας αναδυόμενης ιδιωτικοποίησης.

9. Φωτόπουλος, Ν. Μπουκουβάλας, Κ. Χριστόπουλος, Γ. (2020) “Νέοι Εκτός Εκπαίδευσης, Κατάρτισης & Απασχόλησης στην περιφέρεια Θεσσαλίας: από τα εξειδικευμένα ατομικά σχέδια δράσης στις ολοκληρωμένες κοινωνικές παρεμβάσεις”.

Διδακτικά Εγχειρίδια- Εκπαιδευτικά Υλικά

1. Γεωργίου, Σ. Κασιμάτη, Ρ. Πράνταλος, Γ. Φωτόπουλος, Ν.(2000). Κοινωνική Εκπαίδευση – Για τα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας.

2. Γεωργίου, Σ. Δαρεμάς, Γ. Φωτόπουλος, Ν. (2000). Κοινωνιολογία της Εργασίας – Εργασιακό Περιβάλλον,- Α τάξη 1ου κύκλου Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια,

3. Φωτόπουλος, Ν. (2011) (επιμέλεια και συντονισμός ομάδας) «Eισαγωγική Συνδικαλιστική Εκπαίδευση – Εγχειρίδιο Εκπαιδευομένου»,

4. Φωτόπουλος, Ν. & Κόκκινος Γ (2013) (επιμέλεια και συντονισμός ομάδας) «Βασική Συνδικαλιστική Εκπαίδευση – Εγχειρίδιο Εκπαιδευομένου».

5. Φωτόπουλος Ν. (2014) Αντιμετώπιση της κρίσης στην καθημερινή ζωή,

6. Φωτόπουλος Ν. (2014) Αποτελεσματική Ηγεσία στο χώρο της εργασίας.

7. Φωτόπουλος Ν. (2014) Εθελοντικές Δράσεις στην τοπική Κοινωνία,

8. Θεριανός Κ. – Φωτόπουλος Ν. (2014) Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών, Β’ τάξη Γενικού Λυκείου: Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων – Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής

9. Φωτόπουλος, Ν. (2015) Προστασία και δικαιώματα καταναλωτή, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο – ΚΔΒΜ

10. Παπαδάκης Ν. Κυρίδης, Α. Δρακάκη, Μ. Φωτόπουλος, Ν. Πανδής, Π. Ζάγκος, Χ.Ασβεστάς,Αν.Χαροκοπάκη,Αρ.(2016),ΣυμβουλευτικήΕπαγγελμ ατικού Προσανατολισμού/Σταδιοδρομίας για την υποστήριξη των Νeets (Nέοι εκτός των δομών απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης),

spot_img

Εγγραφείτε

- Αποκτήστε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενό μας

- Αποκτήστε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενό μας

- Παραλάβετε καθημερνά την εφημερίδα Ενημέρωση στο σπίτι ή στο γραφείο

Τελευταίες Δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!