26.9 C
Amaliáda
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΔήμοιΕπίσκεψη ελληνοιταλικού επιμελητηρίου στην Ηλεία

Επίσκεψη ελληνοιταλικού επιμελητηρίου στην Ηλεία

Σχετικές ιστορίες

Οι μαθητές της Ηλείας που βραβεύονται στα Μαθηματικά

Το Παράρτημα Ηλείας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας «Ιππίας ο...

Πανηλειακό Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης

Η προσωρινή Διοίκηση του Πανηλειακού Σωματείου Καταστημάτων και Καταναλωτών...

Ο Θ. Θεοδωρακόπουλος στον ‘Ηφαιστο Ήλιδας

Η νεοσύστατη ομάδα ποδοσφαίρου του Ηφαίστου Ήλιδας ανακοίνωσε τη...

Γενική Συνέλευση στον Ολυμπιακό Σαβαλίων

Τρίτο κάλεσμα για Γενική Συνέλευση στον Ολυμπιακό Σαβαλίων με...

Εξετάσεις για τον Σακχαρώδη Διαβήτη στο Νοσοκομείο Κρεστένων

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 15...
spot_img

ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ ΚΥΛΛΗΝΗΣ – ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ – ΠΥΡΓΟΥ
Ενώνουν τις δυνάμεις τους και επιχειρούν «άνοιγμα» στην Ιταλία με οδηγό το Ελληνοιταλικό Επιμελητήριο

  • Πλήθος επαφών του Προέδρου του Ελληνοιταλικού Επιμελητήριου με Μητροπολίτη, Δημάρχους και ΕΒΕ Ηλείας

Η ισχύς εν τη ενώσει για τρεις Δήμους της Ηλείας οι οποίοι ενώνουν τις δυνάμεις τους και επιχειρούν δυναμικό «άνοιγμα» προς τη γειτονική Ιταλία, με οδηγό το Ελληνοιταλικό Επιμελητήριο της Αθήνας.

Πρόκειται για τους Δήμους Ανδραβίδας Κυλλήνης, Αρχαίας Ολυμπίας και Πύργου, οι οποίοι, σε πρώτη φάση, προχωρούν σε αδελφοποιήσεις με τρεις Δήμους της Ιταλίας και σε δεύτερη φάση, θα διεκδικήσουν Ευρωπαϊκά προγράμματα -ήδη υπέβαλλαν προτάσεις- αξιοποιώντας αναπτυξιακές ευκαιρίες που αφορούν στην ανταλλαγή κουλτούρας, στην οικονομία και επιχειρηματικότητα καθώς και στην υλοποίηση δράσεων για τη δημιουργία υποδομών.

Πρόκειται για το φιλόδοξο – αναπτυξιακό σχέδιο “Magna Graecia” επικεφαλής του οποίου έχει τεθεί το Ελληνοιταλικό Επιμελητήριο δια του Προέδρου του Γιάννη Τσαμίχα ο οποίος επισκέφθηκε την Ηλεία και είχε σειρά επαφών με τους Δημάρχους Ανδραβίδας Κυλλήνης Γιάννη Λέντζα, Αρχαίας Ολυμπίας Αριστείδη Παναγιωτόπουλο και Πύργου Στάθη Καννή.

 Επίσης ο κ. Τσαμίχας, συνοδευόμενος από τον Γραμματέα του Ελληνοιταλικού Επιμελητηρίου Παναγιώτη Βαμβακάρη  και τον Συντονιστή του Προγράμματος στην Ηλεία Γιώργο Σαραντόπουλο επισκέφθηκαν τον Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Αθανάσιο καθώς και τον Πρόεδρο του ΕΒΕ Ηλείας Κώστα Νικολούτσο . Ο κ.Τσαμίχας  σε όλους τους τόνους κατέστησε σαφές ότι η Ιταλία αποτελεί διαχρονικά τον σημαντικότερο οικονομικό εταίρο της Ελλάδας, Σύμφωνα με τον ίδιο, το έδαφος για περαιτέρω διεύρυνση των ελληνοϊταλικών οικονομικών σχέσεων είναι ιδιαιτέρως εύφορο δεδομένου ότι Ελλάδα και Ιταλία συνδέονται διαχρονικά με στενούς ιστορικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς δεσμούς.
«Εν έτει 2023, οι ελληνοϊταλικές επιχειρηματικές σχέσεις δείχνουν σταθερότητα, αλλά και προοδευτικά τάση διεύρυνσης, με την Ιταλία να αποτελεί τον κυριότερο εξαγωγικό προορισμό των ελληνικών προϊόντων μεταξύ των πρώτων 100 εξαγωγικών προορισμών εδώ και δεκαετίες» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα οι Δήμοι της Ηλείας δεν είχαν αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που παρέχουν προγράμματα όπως το INTEREG , HORIZON  κ.α. ενώ, το ενθαρρυντικό της υπόθεσης είναι ότι οι τρεις Δήμαρχοι άφησαν στην άκρη διαφορές ή ανταγωνισμούς και ένωσαν δυνάμεις για το καλό του τόπου τους, γεγονός το οποίο εξήρε άλλωστε και ο κ. Τσαμίχας επισημαίνοντας ότι αυτό πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση.

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

Οι δήμοι Πύργου, Αρχ. Ολυμπίας και Ανδραβίδας – Κυλλήνης θα αδελφοποιηθούν με ισάριθμους δήμους της Νότιας Ιταλίας στο σχήμα «τρία επί τρία» με επικεφαλής του προγράμματος το Ελληνοιταλικό Επιμελητήριο. Η αδελφοποίηση θα γίνει στο πλαίσιο του προγράμματος CERV που είναι δομημένο με θέμα «Magna Graecia»  και όπως εξήγησαν στους Δημάρχους ο κ.Τσαμίχας και ο Γραμματέας του Ελληνοιταλικού Επιμελητηρίου κ. Βαμβακάρης, δεν θα είναι μία ακόμα αδελφοποίηση από τις πολλές που έχουν γίνει, και  οι οποίες συνήθως εξαντλούνται σε εθιμοτυπικές επισκέψεις, «σβήνοντας » στο πέρασμα του χρόνου.

Απεναντίας  είναι μία πρωτοβουλία που στοχεύει στη δημιουργία ισχυρών δεσμών μεταξύ των έξι δήμων, και στην ουσία θα αποτελέσει τον προπομπό για την  αξιοποίηση νέων ευκαιριών ανάπτυξης μέσα από συναντήσεις που θα λειτουργήσουν ως πλατφόρμα για την ενίσχυση της πολιτιστικής, οικονομικής, κοινωνικής και πανεπιστημιακής ανταλλαγής μεταξύ δημόσιων φορέων και ιδιωτικών εταιρειών.

Αυτό άλλωστε επιθυμούν και οι τρεις Δήμαρχοι της Ηλείας κ.κ. Λέντζας, Παναγιωτόπουλος και Καννής οι οποίοι σε δηλώσεις τους έκαναν λόγο για την ενίσχυση της εξωστρέφειας ως αναγκαίο συστατικό λειτουργίας των Δήμων τους, συνειδητοποιώντας ότι  αποτελεί στη σημερινή εποχή το «κλειδί» για την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και απορρόφηση κονδυλίων, τα οποία είτε μένουν ανεκμετάλλευτα είτε καταλήγουν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ενδιαφέρον για τα προγράμματα της Ε.Ε. έδειξαν τόσο ο Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Αθανάσιος όσο και ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κώστας Νικολούτσος. Αμφότεροι συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με το Ελληνοιταλικό Επιμελητήριο της Αθήνας το οποίο ,σημειωτέον,εργάζεται για περισσότερες από έξι δεκαετίες με σκοπό τη διεύρυνση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, συμβάλλοντας στην υλοποίηση νέων επενδύσεων, αποτελώντας τον πλέον αξιόπιστο συνεργάτη των ιταλικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά και των ελληνικών που σχεδιάζουν να επεκταθούν στην ιταλική αγορά.

Σήμερα, αριθμεί πάνω από 1.000 μέλη και μέσω της Ένωσης Ιταλικών Εμπορικών Επιμελητηρίων δίνει το «παρών» σε 50
χώρες σε όλο τον κόσμο. ενισχύοντας περαιτέρω την εξωστρέφεια της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

ΟΙ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

Στο φιλόδοξο – αναπτυξιακό σχέδιο “Magna Graecia” οι αδελφοποιήσεις θα γίνουν ως ακολούθως:

Ο Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης θα αδελφοποιηθεί με τον Δήμο Crotone

Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας με τον  Cia Marino

Ο Δήμος Πύργου με τον Δήμο Squillatse

Επικεφαλής του προγράμματος θα είναι το Ελληνοιταλικό Επιμελητήριο.

 ΒΑΣΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ: Πρωτόκολλο μεταξύ των διαφόρων μουσείων για την ανταλλαγή έργων κατά την ετήσια πρωτοβουλία και για άλλες εκδηλώσεις. Συμμετοχή σε τοπικές πολιτιστικές εκδηλώσεις π.χ.: Gutenberg, Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας, Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Φειάς Δήμου Πύργου, και Διεθνές Φεστιβάλ Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ/ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Δημιουργία ετήσιας έκθεσης που περιλαμβάνει τη συμμετοχή ιδιωτών για τη χορηγία των προϊόντων τους στο εξωτερικό π.χ.: CIBUS. Πρωτόκολλο μεταξύ των διαφόρων Εμπορικών Επιμελητηρίων για τη δημιουργία διαγωνισμών, και λειτουργική υποστήριξη , για ιδιώτες (Ιταλούς ή Έλληνες) που σκοπεύουν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην άλλη χώρα.

ΥΠΟΔΟΜΕΣ: Έναρξη τραπεζιού διαπραγματεύσεων για την αεροπορική και ναυτική σύνδεση του Crotone με την Ηλεία, θα μπορούσε να προταθεί στο μέλλον και για το γραφείο του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου (Αντένα) στην Καλαβρία, ώστε η σύνδεση των δύο ακτών να γίνει πολύ πιο ελκυστική, ακολουθώντας το παλαιό παράδειγμα της ήδη σύνδεσης μεταξύ Μπρίντιζι και Κέρκυρας). Έναρξη τραπεζιού διαπραγματεύσεων για προτάσεις κοινές στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Interreg μεταξύ των δύο ακτών. Έναρξη τραπεζιού διαπραγματεύσεων για προτάσεις κοινές στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα HORIZON μεταξύ των δύο ακτών.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: Αθλητικός ανταγωνισμός μεταξύ των διαφόρων τοπικών ενώσεων στα διάφορα αθλητικά γήπεδα.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – Erasmus: Δημιουργία πρωτοκόλλου Erasmus μεταξύ δημοτικών, γυμνασίων, λυκείων, πανεπιστημίων.

ΒΙΝΤΕΟ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ Explore Ilia στο youtube

spot_img

Εγγραφείτε

- Αποκτήστε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενό μας

- Αποκτήστε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενό μας

- Παραλάβετε καθημερνά την εφημερίδα Ενημέρωση στο σπίτι ή στο γραφείο

Τελευταίες Δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!