21.9 C
Amaliáda
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕιδήσειςΟ Δικηγορικός Σύλλογος Αμαλιάδας για την κατάργηση του Πρωτοδικείου

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αμαλιάδας για την κατάργηση του Πρωτοδικείου

Σχετικές ιστορίες

Πανηγυρίζει ο Ναός στο Κοιμητήριο του Καλίτσα

Την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024 πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός...

Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στο 1ο Λύκειο Αμαλιάδας

Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Εκπαιδευτικού Προγράμματος Erasmus+ και με...

Διαιτητής ορκίστηκε Αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος

Η διαιτητής ποδοσφαίρου της ΕΠΣ Ηλείας Βασιλική (Βίκη) Στασινοπούλου,...

Η “Αλυσίδα” στο “Σινέ Ρόδον” στον Σταφιδόκαμπο

Η μαύρη κωμωδία «Αλυσίδα» του Ηλείου Γιάννη Γαλανόπουλου θα...

Που θα γίνουν ράπιντ τεστ την Τρίτη 25-6-2024 στην Ηλεία

Αμαλιάδα, Συνεδριακό Κέντρο, 08:30-14:30 Πύργος, Γενικό Νοσοκομείο, 08:30-14:30 Πύργος, Αποστολική...
spot_img

Για το νομοσχέδιο του νέου Δικαστικού Χάρτη που έχει τεθεί σε διαβούλευση μέχρι τις 18 Απριλίου 2024 και για την θέση του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας σε αυτόν, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου τα μέλη του Προεδρείου του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας.
Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, κ. Αθανάσιος Θεοδόσης αναφέρθηκε στους αγώνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για να κρατηθεί η λειτουργία του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας ως έχει. Από την αρχική πληροφορία πως το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας καταργείται και τη μετέπειτα λειτουργία του ως περιφερειακό εκείνου του Πύργου καταλήξαμε να περιέχεται στο νομοσχέδιο ως παράλληλο της κεντρικής διοίκησης των Πρωτοδικείων του νομού, με όλες τις αρμοδιότητες που είχε ως τώρα, με πολλές ασάφειες όμως και πολλά ερωτηματικά.
Ένα από αυτά είναι πως καταργούνται οι οργανικές θέσεις του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας και μεταφέρονται σε αυτό του Πύργου. Επίσης καταργούνται τα Ειρηνοδικεία Μυρτουντίων (Λεχαινά), Γαστούνης και Αμαλιάδας και οι αρμοδιότητές τους αντί να υπάγονται στο Πρωτοδικείο Αμαλιάδας μεταφέρονται στον Πύργο.
Ακόμα, δεν αποσαφηνίζεται αν θα υπηρετεί καθημερινά στο Πρωτοδικείο Αμαλιάδας Εισαγγελέας, Δικαστής και Ανακριτής.
Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνάντηση που είχαν οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων των Πρωτοδικείων Αιγίου, Καλαβρύτων, Μεσολογγίου, Θήβας, Κυπαρισσίας, Γυθείου και Αμαλιάδας που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Στη συνάντηση, μεταξύ άλλων, αποφασίστηκαν:

 • Θα προβούν οι ως άνω Δικηγορικοί Σύλλογοι σε επαναλαμβανόμενες καταλήψεις των Δικαστικών Μεγάρων σε ημερομηνίες που θα καθορίσουν οι Γενικές Συνελεύσεις.
 • Θα λάβει χώρα αποκλεισμός της γέφυρας Ρίου –Αντιρρίου με τη συμμετοχή όλων των δικηγόρων των επτά Πρωτοδικείων σε ημερομηνία που θα καθορισθεί από τα Διοικητικά Συμβούλια.
 • Θα προχωρήσουμε σε αίτηση ακυρώσεως κάθε διάταξης του Νομοσχεδίου που θα ψηφιστεί η οποία μεταβάλλει την αυτοτέλεια των Δικαστικών Σχηματισμών των Πρωτοδικείων μας.
 • Όσοι Βουλευτές συμπολίτευσης και Αντιπολίτευσης υπερψηφίσουν τις διατάξεις του Σχεδίου Νόμου που εξαφανίζουν στην ουσία τα Πρωτοδικεία μας από το Δικαστικό Χάρτη, θα θεωρηθούν ανεπιθύμητοι και ότι συνέβαλαν στην υποβάθμιση τους και καθιστούμε αυτούς υπεύθυνους για το μαρασμό των τοπικών κοινωνιών.
 • Να ζητηθεί άμεση σύγκληση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων προκειμένου να λάβουν μέτρα όλοι δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας για τη μεθοδευμένη κατάργηση των Πρωτοδικείων μας.
 • Να μεταβούν και οι επτά δικηγορικοί σύλλογοι με τα μέλη τους στη Βουλή την ημέρα ψήφισης του Νομοσχεδίου και την ημέρα που εκπρόσωπός μας θα μιλήσει στην επιτροπή της Βουλής.
  Ο Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, κ. Μανώλης Μπιρμπίλης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μεταφορά των αρμοδιοτήτων των καταργούμενων Ειρηνοδικείων της περιοχής από το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας σε αυτό του Πύργου και τόνισε πως αν η Κυβέρνηση ήθελε να επισπεύσει τις διαδικασίες απονομής της δικαιοσύνης, πρόβλημα υπαρκτό σε πολλές περιοχές της χώρας, έπρεπε να κάνει στοχευμένες παρεμβάσεις στις περιοχές αυτές και όχι να ανατρέψει όλο το Δικαστικό Χάρτη.
  Στη συνέντευξη τύπου επίσης τονίστηκε πως η Πρόεδροι των επτά προαναφερομένων Πρωτοδικείων εξετάζουν την αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου και την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
  Στη συνέντευξη, παρούσα ήταν επίσης και η δικηγόρος κ. Ειρήνη Θεοδωροπούλου.
spot_img

Εγγραφείτε

- Αποκτήστε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενό μας

- Αποκτήστε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενό μας

- Παραλάβετε καθημερνά την εφημερίδα Ενημέρωση στο σπίτι ή στο γραφείο

Τελευταίες Δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!