16.3 C
Amaliáda
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕιδήσειςΜαταιώνεται το έργο συμπλήρωσης τουριστικών υποδομών στη λίμνη Πηνειού για την ανάδειξη...

Ματαιώνεται το έργο συμπλήρωσης τουριστικών υποδομών στη λίμνη Πηνειού για την ανάδειξη της βιοποικιλότητας

Σχετικές ιστορίες

ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΑ ΓΑΣΤΟΥΝΗΣ: Διαγωνισμός Φωτογραφίας για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου

Ο Δήμος Πηνειού στο πλαίσιο των Ανθεστηρίων Γαστούνης 2024...

Πρόσκληση σε δράση από τους γονείς των μαθητών του 6ου Δημοτικού Σχολείου Αμαλιάδας

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του...

Βραβεύτηκαν οι επιτυχόντες μαθητές των Λυκείων του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης

Τους επιτυχόντες μαθητές των Λυκείων που πέτυχαν την είσοδό...

Γεύμα αγάπης το Πάσχα από το Δήμο Ήλιδας

Ένα μεγάλο και φιλόξενο γεύμα Αγάπης προετοίμασε ανήμερα της...
spot_img

Στις 7 Δεκεμβρίου 2022 η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εξήγγειλε την υλοποίηση του έργου: «Συμπλήρωση τουριστικών υποδομών στη λίμνη Πηνειού για την ανάδειξη της βιοποικιλότητας».


Είχε προηγηθεί τον Αύγουστο του 2021:
“Σε φάση υλοποίησης εισέρχεται πλέον η ολοκλήρωση των τουριστικών υποδομών στην τεχνητή λίμνη του φράγματος Πηνειού στην ΠΕ Ηλείας, καθώς ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης προχώρησε στην υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου. Έπειτα από αυτήν την καθοριστική εξέλιξη, μετά από μακρά περίοδο εγκατάλειψης, οι εγκαταστάσεις θα πάρουν νέα πνοή και θα αξιοποιηθεί περαιτέρω η ευρύτερη περιοχή”.

Ο γενικός στόχος του έργου ήταν η προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, η αποκατάσταση της βιοποικιλότητας, των φυσικών, αγροτικών και παράκτιων οικοτόπων στις συμμετέχουσες Περιφέρειες, η συμμετοχή των τοπικών ενδιαφερομένων φορέων σε διασυνοριακές δραστηριότητες και κοινοτικές πιλοτικές δράσεις μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και τη δημιουργία νέων πολιτικών, προϊόντων και υπηρεσιών, που θα συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Οι κύριοι στόχοι του έργου ήσαν:
Η ενίσχυση της διασυνοριακής δικτύωσης για την ανάπτυξη κοινών σχεδίων διαχείρισης και διακυβέρνησης της βιοποικιλότητας.
Η δημιουργία νέων έξυπνων συστημάτων και μηχανισμών για την ανάπτυξη εργαλείων προστασίας του περιβάλλοντος.
Η ανάπτυξη συγκεκριμένων μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος μέσω συγκεκριμένου σχεδίου δράσης.
Η προώθηση βιώσιμου τουρισμού σε προστατευόμενες περιοχές μέσω τουριστικών υποδομών και οργάνωσης ανθρώπινων δραστηριοτήτων και η ανάπτυξη σχετικών διαδραστικών εκδηλώσεων.
Η ενίσχυση της διαχείρισης για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Η ενίσχυση της ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινοτήτων σε ζητήματα που αφορούν το φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά.
Αναμενόμενα Αποτελέσματα
Παραγωγή διασυνοριακού χάρτη (WEB GIS) που προσδιορίζει αγροτικές εκτάσεις υψηλής φύσης.
Παραγωγή ευφυών τεχνολογικών μέσων για αξιόπιστη και συνεχή παρακολούθηση της βιοποικιλότητας σε αγροτικές και παράκτιες περιοχές.
Δημιουργία ευφυών τεχνολογικών πάρκων που θα παρέχουν «περιηγήσεις στη βιοποικιλότητα» για την υποστήριξη του εναλλακτικού περιβαλλοντικού τουρισμού.
Προσδιορισμός κοινού διασυνοριακού πρωτοκόλλου για την παρακολούθηση αγροτικών περιοχών υψηλής γεωργική αξίας.
Δημιουργία αρχείου DNA από επιλεγμένα διασυνοριακά βοτανικά είδη.
Ανάπτυξη προστατευόμενων περιοχών.
Εκπαίδευση πολιτών με ιδιαίτερη έμφαση στα σχολεία. να προωθήσει τη διασυνοριακή συνεργασία για την αντιμετώπιση των απειλών για τη βιοποικιλότητα (χερσαία και υδατική), καθώς και των απειλών γενετικών μεταβολών που μπορούν να επιφέρουν τα ξενικά είδη στα γεωργικά αποθέματα, καθώς και ανθρωπογενών πιέσεων, ενισχύοντας τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη παράκτιων και αγροτικών οικοσυστημάτων, εξασφαλίζοντας έτσι μια βιώσιμη παραγωγή τροφίμων υπό τις μεταβαλλόμενες περιβαλλοντικές και κλιματικές συνθήκες καθώς και τις μεταβαλλόμενες ανάγκες.
Μέσα από το έργο BEST η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είχε σκοπό να επενδύσει στην προώθηση του βιώσιμου τουρισμού σε προστατευόμενες περιοχές και στην ανάπτυξη συστήματος παρακολούθησης και διαχείρισης των απειλών και των πιέσεων που δέχονται τα αγροτικά και υδάτινα οικοσυστήματα. Στις δράσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας περιλαμβάνονταν:
Διαδικτυακή χαρτογράφηση χρησιμοποιώντας το σύστημα WEB GIS, προκειμένου να καταστεί δυνατή η σύγκριση της βιοποικιλότητας σε πραγματικό χρόνο σε όλες τις διασυνοριακές περιοχές που εμπλέκονται στο Έργο.
Η ολοκλήρωση τουριστικής υποδομής στην τεχνητή λίμνη του φράγματος Πηνειού, μέσω της δημιουργίας ενός εκθεσιακού χώρου, ενός παρατηρητηρίου και τη διαμόρφωση του υπαίθριου χώρου με στόχο τη φιλοξενία εκδηλώσεων, εργαστηρίων και δραστηριοτήτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Η τεχνητή λίμνη του φράγματος Πηνειού έχει χαρακτηριστεί υγρότοπος με κωδικό GR233242000 από το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων.
Η υποστήριξη του διασυνοριακού δικτύου για την ανάπτυξη κοινών σχεδίων δράσης με σκοπό τη διαχείριση των πιέσεων που δέχονται τα αγροτικά και υδάτινα οικοσυστήματα.
Η ενημέρωση της τρέχουσας βάσης δεδομένων βιοποικιλότητας της Δυτικής Ελλάδας και η σύνταξη πρωτοκόλλων για την παρακολούθηση τυχόν απειλών για τη βιοποικιλότητα.
Δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών για την πιλοτική δράση του έργου και την προστασία της βιοποικιλότητας.
Ο συνολικός προϋπολογισμός ήταν 5.631.915 ευρώ (85% χρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και τα υπόλοιπα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας).
Από τα 890.000 ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (στα πλαίσια του έργου BEST με χρηματοδότηση από το INTERREG) απορροφήθηκε μόλις το 1/4.


Τα δυο βασικά έργα που είχαν προγραμματιστεί και αφορούσαν στην αποκατάσταση του τουριστικού περιπτέρου και τη διαμόρφωση μουσείου βιοποικιλότητας στο φράγμα Πηνειού, δεν θα υλοποιηθούν.

spot_img

Εγγραφείτε

- Αποκτήστε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενό μας

- Αποκτήστε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενό μας

- Παραλάβετε καθημερνά την εφημερίδα Ενημέρωση στο σπίτι ή στο γραφείο

Τελευταίες Δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!