21.7 C
Amaliáda
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΔήμοιΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΠΛΕΜΜΕΝΟΥ: Πρωτοδικείο Αμαλιάδας: Ο μεγάλος κρίκος της αλυσίδας

ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΠΛΕΜΜΕΝΟΥ: Πρωτοδικείο Αμαλιάδας: Ο μεγάλος κρίκος της αλυσίδας

Σχετικές ιστορίες

Σαν Σήμερα 27 Ιουλίου

26 Ιουλίου | 27 Ιουλίου | 28 Ιουλίου Η 27η...

1ο Συμπόσιον Τέχνης “ΡαψΩδήες” στα Λασταίικα

Μουσική εκδήλωση με αφήγηση ιστορικών και τραγούδια και με...

Θεατροπαιδαγωγικό Πρόγραμμα «Γη καλεί Επιστήμονες!» στο Τραγανό

Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Τραγανού «Κωστής Παλαμάς», με τη στήριξη...

Αποζημιώσεις για τις πυρκαγιές του 2021 – Εκδόθηκε η ΚΥΑ

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, η απόφαση για τη χορήγηση ενίσχυσης...

Συνεδρίαση Δημοτικής Επιτροπής Δήμου Πηνειού την Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

Δημόσια τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Πηνειού...
spot_img

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου η Εισαγγελία Αμαλιάδας καταργείται τελείως και το Πρωτοδικείο καταργείται επίσης και θα λειτουργήσει για ένα χρονικό διάστημα ως περιφερειακό. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για την πόλη της Αμαλιάδας αλλά και τους κατοίκους της Πηνείας, του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης και Πηνειού;

Τα Δικαστήρια σε μια πόλη είναι ζωντανός οργανισμός, μεγάλος αριθμός υπαλλήλων, Δικηγόρων και Δικαστικών λειτουργών αναγκαστικά ζουν και δραστηριοποιούνται στην πόλη, ψωνίζουν, πληρώνουν ενοίκιο, πηγαίνουν τα παιδιά τους σχολείο και φροντιστήριο, ψυχαγωγούνται στην Αμαλιάδα κλπ. Ακόμα δε μεγαλύτερη σημασία για την οικονομική ζωή της πόλης έχει το γεγονός πως πολίτες και δικηγόροι από άλλες περιοχές επισκέπτονται την Αμαλιάδα καθημερινά. Σε καθημερινή βάση επισκέπτονται τα Δικαστήρια της πόλης πάνω από 200 άτομα, τα οποία διαμένουν σε ξενοδοχείο, πίνουν τον καφέ τους, αγοράζουν το κολατσιό τους, κάνουν βόλτα και ψωνίζουν στα εμπορικά της πόλης, ψωνίζουν στο σούπερ μάρκετ, βγάζουν φωτοτυπίες στα βιβλιοπωλεία, τρώνε το μεσημεριανό τους φαγητό, χρησιμοποιούν το ΚΤΕΛ ή ταξί για να μεταβούν στην Αμαλιάδα και σε περίπτωση που έρχονται με τα αυτοκίνητά τους βάζουν καύσιμα εδώ και πληρώνουν ενδεχομένως για παρκινγκ. Με λίγα λόγια αφήνουν πολλά χρήματα στην αγορά της πόλης και την κρατούν ζωντανή. Είναι εύκολο για οποιονδήποτε να καταλάβει πως με το κλείσιμο του Πρωτοδικείου, θα ερημώσει η αγορά, δεν θα έχει κανέναν λόγο να έρθει κάποιος στην Αμαλιάδα από τους γειτονικούς Δήμους και αυτομάτως θα αφαιρεθεί από την καθημερινότητα ένα μεγάλο αγοραστικό κοινό με καταστροφικές οικονομικά συνέπειες για τα καταστήματα τα οποία μετά βεβαιότητας θα αρχίσουν να κλείνουν το ένα μετά το άλλο αφού θα μειωθεί ο τζίρος τους δραματικά.

Περαιτέρω, ένα άλλο ζήτημα υψίστης σημασίας είναι οι επιπτώσεις που θα φέρει το κλείσιμο του Πρωτοδικείου και η κατάργηση της Εισαγγελίας στα ποσοστά εγκληματικότητας στην πόλη. Είναι αυτονόητο πως η ύπαρξη εισαγγελίας σε μια περιοχή λειτουργεί αποτρεπτικά για την τέλεση αξιόποινων πράξεων. Συγκεκριμένα για τα κακουργήματα (ληστείες, κλοπές, ναρκωτικά, εγκλήματα κατά της ζωής και της γενετήσιας ελευθερίας κλπ) ακόμα και η σύλληψη, η μεταφορά του εγκληματία δημοσίως στην κεντρική είσοδο των δικαστηρίων με χειροπέδες και η προφυλάκισή του λειτουργεί παραδειγματικά, αποτρεπτικά και σωφρονιστικά σε μεγάλο ποσοστό για τους εν δυνάμει νέους εγκληματίες. Για τα μικρότερης δε ποινικής απαξίας αδικήματα, πλημμελήματα της καθημερινότητας (ενδοοικογενειακά, απάτες, πλαστογραφίες, συκοφαντική δυσφήμιση, εξύβριση, απειλή, ακάλυπτες επιταγές κλπ) η ύπαρξη και μόνο του εισαγγελέα και η διαδικασία του αυτοφώρου, η σύλληψη δηλαδή και η μεταφορά με χειροπέδες στο κέντρο της πόλης, αλλά και η ύπαρξη του ποινικού ακροατηρίου λειτουργεί ακόμα πιο αποτρεπτικά καθώς σε τέτοιου είδους αδικήματα εμπλέκονται απλοί πολίτες και όχι επαγγελματίες εγκληματίες, μεγάλο ποσοστό των οποίων πριν την διάπραξη του αδικήματος συνυπολογίζουν τον δημόσιο εξευτελισμό της μεταγωγής, το φόβο, το άγχος του ακροατηρίου, τη δημόσια έκθεση στους συμπολίτες, γείτονες, γνωστούς φίλους που θα συναντήσουν στο ποινικό ακροατήριο του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας. Ειδικά δε στις μικρές κοινωνίες οι εισαγγελείς γνωρίζουν τους συνήθεις μικροεγκληματίες και ακόμα και η ακρόαση τους από αυτούς λειτουργεί αποτρεπτικά με την λογική της λαϊκής ρήσης «μια του κλέφτη, δύο του κλέφτη…».

Ο εισαγγελέας σε κάθε περίπτωση είναι το τελευταίο καταφύγιο των ταλαιπωρημένων, κατατρεγμένων, αδικημένων και οικονομικά αδύναμων πολιτών, πολλές φορές δε η παρέμβαση του εισαγγελέα λειτουργεί κατευναστικά και λύνονται διαφορές και μόνο από την ακρόαση.

Τέλος είναι βέβαιο πως με την κατάργηση του Πρωτοδικείου και δη της Εισαγγελίας Αμαλιάδας η αστυνομία θα υποστελεχωθεί, θα οδηγηθούμε σε μικτό αστυνομικό τμήμα, δηλαδή θα καταργηθεί το Τμήμα Ασφαλείας και η Τροχαία με αποτέλεσμα την πλήρη αποδυνάμωση της αστυνομικής παρουσίας στην πόλη και την απουσία περιπολιών. Η αυτονόητη συνέπεια αυτού θα είναι οι εν δυνάμει εγκληματίες να αποθρασυνθούν τελείως αφού το πεδίο θα είναι ελεύθερο και η πόλη θα γίνει «το γήπεδο τους».

Η κατάργηση συνεπώς του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Αμαλιάδας θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε απομάκρυνση του πολίτη από την Δικαιοσύνη αφού δεν θα έχει ούτε εισαγγελία, ούτε αστυνομία για να απευθυνθεί, σε φτωχοποίηση της πόλης και στη μετατροπή της σταδιακά σε γκέτο παντός είδους εγκληματιών.

Πρέπει να καταλάβουμε πλέον πως η πόλη μας μαραζώνει και συρρικνώνεται μέρα με τη μέρα αφού οι κρίκοι της αλυσίδας σπάνε ο ένας μετά τον άλλο με ραγδαίους ρυθμούς. Καταργήθηκε το ΤΕΙ, το Νοσοκομείο υπολειτουργεί, αν περάσει το νομοσχέδιο και καταργηθεί το Πρωτοδικείο και η Εισαγγελία, η αστυνομία θα αποδυναμωθεί δραματικά και με μαθηματική ακρίβεια θα ακολουθήσει το κλείσιμο, την Εφορίας, του ΕΦΚΑ, του Κτηματολογίου και του Υποθηκοφυλακείου και το ντόμινο συνεχίζεται. Η ποιότητα της ζωής μας και η καθημερινότητά μας θα αλλάξει δραματικά.

Είμαστε μόνοι μας, πρέπει να σταματήσουμε να περιμένουμε σωτήρες και να αντιδράσουμε τώρα μαζικά για την προστασία της πόλης μας, της περιουσίας μας, της ιδιοκτησίας μας και της ζωής μας, γιατί αν όχι τώρα πότε;

Μαγδαληνή Πλεμμένου

Δικηγόρος Πρωτοδικείου Αμαλιάδας

spot_img

Εγγραφείτε

- Αποκτήστε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενό μας

- Αποκτήστε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενό μας

- Παραλάβετε καθημερνά την εφημερίδα Ενημέρωση στο σπίτι ή στο γραφείο

Τελευταίες Δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!