21.7 C
Amaliáda
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕιδήσειςΔιαμαρτυρία για την υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας

Διαμαρτυρία για την υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας

Σχετικές ιστορίες

Δράσεις και εκδηλώσεις σήμερα 27-7-2024 στην Ηλεία

ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024 Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτου...

Σαν Σήμερα 27 Ιουλίου

26 Ιουλίου | 27 Ιουλίου | 28 Ιουλίου Η 27η...

1ο Συμπόσιον Τέχνης “ΡαψΩδήες” στα Λασταίικα

Μουσική εκδήλωση με αφήγηση ιστορικών και τραγούδια και με...

Θεατροπαιδαγωγικό Πρόγραμμα «Γη καλεί Επιστήμονες!» στο Τραγανό

Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Τραγανού «Κωστής Παλαμάς», με τη στήριξη...

Αποζημιώσεις για τις πυρκαγιές του 2021 – Εκδόθηκε η ΚΥΑ

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, η απόφαση για τη χορήγηση ενίσχυσης...
spot_img

Εδώ και 3-4 τουλάχιστον χρόνια εμείς οι δικηγόροι του Πρωτοδικείου και του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας είχαμε γίνει δέκτες κάποιων πληροφοριών ότι λόγω αναληφθεισών μνημονιακών «μεταρρυθμιστικών» υποχρεώσεων της Χώρας μας επίκειται αναμόρφωση του δικαστικού Χάρτη της Επικράτειας, στη βάση του σχεδίου «Καλλικράτης» των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλαδή στη βάση των συγχωνεύσεων και καταργήσεων δικαστικών σχηματισμών (δικαστηρίων). Είχαμε ήδη νωρίτερα, από το έτος 2012, βιώσει την εμπειρία τέτοιων «μεταρρυθμίσεων», όταν με το ΠΔ 110/2012 συγχωνεύθηκαν/καταργήθηκαν τα μισά Ειρηνοδικεία της χώρας, που από 301 περιορίστηκαν σε 154.

Η δικαιολογητική βάση της φημολογούμενης «μεταρρύθμισης» του δικαστικού χάρτη της χώρας φερόταν να είναι η βελτίωση της ποιότητας και της ταχύτητας στην απονομή της Δικαιοσύνης και ο εξορθολογισμός των δαπανών. Στόχοι ψευδεπίγραφοι και βαρύγδουποιπου πολλές φορές έχουμε διαπιστώσει ότι προτάσσονται από τις κυβερνήσεις κατά την ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών στο χώρο της Δικαιοσύνης, αλλά που δυστυχώς σχεδόν ποτέ δεν υπηρετούνται από τα τελικά ψηφιζόμενα νομοθετήματα.

Υπό το πρίσμα της πικρής αυτής εμπειρίας, το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας είχαμε έγκαιρα δημοσιοποιήσει προς κάθε κατεύθυνση τις έντονες ανησυχίες μας για την τύχη του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας, ενόψει της τότε ακόμα φημολογούμενης «Καλλικρατικής» αναμόρφωσης του δικαστικού χάρτη της χώρας, πολύ περισσότερο μάλιστα εξ αιτίας του γεγονότος ότι οι πληροφορίες και τα μηνύματα που λαμβάναμε έκαναν λόγο είτε για άμεση κατάργηση/συγχώνευσητων Πρωτοδικείων εκείνων που δεν έχουν την έδρα τους σε πρωτεύουσα Νομού, είτε για σταδιακή αποψίλωση και υποβάθμισή τους, ώστε να οδηγηθούν σε δεύτερο χρόνο σε κατάργηση.

Πριν από έναν περίπου χρόνο προκαλέσαμε ανοικτή συγκέντρωση των φορέων του Δήμου Ήλιδας, με συμμετοχή των πολιτών, των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, των βουλευτών και πολιτευτών του νομού, του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας, του εμπορικού συλλόγου, του Εργατικού Κέντρου κλπ. Οι βουλευτές της κυβέρνησης διαβεβαίωσαν τότε κατηγορηματικά ότι δεν υφίσταται κανένα ζήτημα και καμία σκέψη για την κατάργηση του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας.

Παράλληλα είχαμε επισκεφτεί τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα, ο οποίος επίσης μάς είχε διαβεβαιώσει ότι δεν τίθεται κανένα απολύτως ζήτημα κατάργησης του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας και κανενός Πρωτοδικείου της χώρας.

Ωστόσοο, μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2023 οι φήμες εξακολουθούσαν να υφίστανται και να γίνονται ακόμα εντονότερες. Τον Σεπτέμβριο του 2023 στην Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας που έγινε στη Χίο, παρουσία της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης (κ. Φλωρίδη και κ. Μπούγο) τέθηκαν εκνέου από εμάς αλλά και άλλους δικηγορικούς συλλόγους ερωτήματα προς τους Υπουργούς σχετικά με τις κυβερνητικές προθέσεις για την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη της χώρας. Για ακόμα μία φορά οι δηλώσεις του Υπουργού και Υφυπουργού Δικαιοσύνης ήταν καθησυχαστικές. Διαβεβαίωσαν ότι δεν τίθεται ζήτημα κατάργησης κανενός Πρωτοδικείου και ότι το μόνο που εξετάζεται είναι η πιθανή ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας και η ανακατανομή των οργανικών θέσεων δικαστών σε πιο κεντρικό επίπεδο για την καλύτερη και πιο ισορροπημένη κατανομή των υποθέσεων.

Παρόλα αυτά και αφού μεσολάβησε η επίσκεψη των στελεχών της Παγκόσμιας Τράπεζας στα Πρωτοδικεία του νομού μας και σε άλλα περιφερειακά Πρωτοδικεία της Χώρας, αναλάβαμε νέες πρωτοβουλίες.

Συγκαλέσαμε νέα ευρεία συνάντηση φορέων του Δήμου μας και της βόρειας Ηλείας και είχαμε συναντήσεις και συζητήσεις με τους Δημάρχους, τους βουλευτές όλων των παρατάξεων, τους λοιπούς εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, στους οποίους εκθέσαμε τις ανησυχίες μας, αλλά και τους λόγους για τους οποίους ενδεχόμενη κατάργηση του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας θα αποτελέσει ανεπούλωτη πληγή καιπραγματική καταστροφή για την οικονομία και την εν γένει ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και για την ίδια την ποιότητα της απονομής της Δικαιοσύνης και την πρόσβαση των πολιτών σε αυτήν με σοβαρότατο κοινωνικό αντίκτυπο, δεδομένου ότι το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας εξυπηρετεί περί τους 100.000 πολίτες της βόρειας Ηλείας και έχει έναν όγκο εργασίας, ισοδύναμο ή και μεγαλύτερο ακόμα από αυτόν του Πρωτοδικείου του Πύργου, το οποίο αντικειμενικά δεν έχει τις δυνατότητες και υποδομές που απαιτούνται για να ανταποκριθεί στο βάρος της απονομής της Δικαιοσύνης όλου του νομού Ηλείας.

Επιπλέον,στις 19-12-2023 κλείσαμε ραντεβού στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με τον Υπουργόκ. Φλωρίδη. Συζητήσαμε μαζί του το ζήτημα της ανασυγκρότησης του δικαστικού χάρτη και το μείζον πρόβλημα της δραματικής έλλειψης δικαστικών υπαλλήλων στο Πρωτοδικείο μας. Ο Υπουργός διαβεβαίωσε το συμβούλιό μας ότι δεν είναι στις προθέσεις του Υπουργείου το κλείσιμο του Πρωτοδικείου μας, αλλά ούτε και ο περιορισμός των δικαστικών σχηματισμών του και ότι μέσα στο έτος 2024 θα καλυφθούν τα κενά των οργανικών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας.

Και όμως, παρά τα παραπάνω,παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης και των κυβερνητικών βουλευτών, φαίνεται πλέον ότι τα σχέδια που απεργάζεται το Υπουργείο και η Κυβέρνηση για την αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη της Χώρας επιβεβαιώνουν τις αρχικές ανησυχίες μας.

Μόλιςπρο 3 ημερών κληθήκαμε στην Αθήνα οι πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων της περιφέρειας του Εφετείου Πατρών, για να συναντήσουμε τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης κ. Μπούγο, στα πλαίσια της διαβούλευσης για το επίμαχο και υπό κατάρτιση νομοσχέδιο της αναμόρφωσης του δικαστικού χάρτη της χώρας, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον προσεχή Μάρτιο.

Στη συνάντηση αυτή ανακοινώθηκε ότι στις προθέσεις του Υπουργείου είναι η διατήρηση ενός μόνο κεντρικού Πρωτοδικείου στην πρωτεύουσα κάθε νομού. Σε όποιους νομούς υπάρχουν και δεύτερο ή τρίτο πρωτοδικείο σε άλλες πόλεις, όπως συμβαίνει στο νομό μας με το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας, σκέψη του Υπουργείου είναι η διατήρησή τουςμόνον ως περιφερειακών Πρωτοδικείων με πολύ αποψιλωμένες και περιορισμένες αρμοδιότητες, κάτι που πρακτικά σημαίνει κατάργηση. Ζητήθηκε η άποψή μας επί του ζητήματος αυτού και υπήρξε από πλευράς μας εντονότατη και κάθετη αντίρρηση, αλλά αφέθηκε να εννοηθεί ότι οι πολυμελείς συνθέσεις (Πολυμελές Πρωτοδικείο, Τριμελές Πλημμελειοδικείο, Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο) θα λειτουργούν μόνο στο κεντρικό Πρωτοδικείο της πρωτεύουσας του νομού. Ότι και η κύρια ανάκριση θα διεξάγεται μόνο στο κεντρικό Πρωτοδικείο. Περαιτέρω υπήρξε ασάφεια ακόμα και για το αν οι καταθέσεις των εισαγωγικών δικογράφων και των μηνύσεων θα γίνονται αποκλειστικά στο κεντρικό Πρωτοδικείο ή και στα περιφερειακά, όπως και για το πού θα τηρούνται τα σχετικά αρχεία. Η πληροφόρηση υπήρξε για πολλά θέματα ασαφής και συγκεχυμένη, με την αιτιολογία ότι το νομοσχέδιο δεν έχει πάρει ακόμα την τελική του μορφή, αλλά εμείς εκτιμούμε ότι οι εξελίξεις προδιαγράφονται δυσοίωνες για το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας, όπως και για τα υπόλοιπα περιφερειακά πρωτοδικεία της χώρας, με κάποιες ίσως εξαιρέσεις.

Κατόπιν όλων των παραπάνω θεωρούμε ότι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο μάς εμπαίζουν συστηματικά εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο, εφόσον υιοθετηθούν οι παραπάνω σκέψεις και επιλογές, θα αποτελέσει κόλαφογια το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας και την ευρύτερη περιοχή της βόρειας Ηλείας.

Θα πρόκειται για τραγική υποβάθμιση και μετατροπή του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας σε μικρό δικαστικό σχηματισμό β διαλογής. Η πρόσβαση 100.000 χιλιάδων πολιτών του νομού μας θα γίνει δυσχερέστερη και δαπανηρότερη. Η ίδια η απονομή της Δικαιοσύνης για όλο το νομό Ηλείας θα καταστεί περισσότερο χρονοβόρα και λιγότερο ποιοτική σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση. Το πλήγμα για την ανάπτυξη της πόλης της Αμαλιάδας, του Δήμου Ήλιδας και ολόκληρης της βόρειας Ηλείας θα είναι ανεπανόρθωτο.

Δεν πρόκειται για μεταρρύθμιση, αλλά για πραγματική απορρύθμιση της Δικαιοσύνης στην περιοχή μας, με πολλαπλές, ποικίλες και αλυσιδωτές τραγικές συνέπειες σε πολλούς τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου μας.

Ως Δικηγορικός Σύλλογος Αμαλιάδας ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕτην διαφαινόμενη τραγική υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας, η οποία σημειωτέον στρώνει το έδαφος για την πλήρη κατάργησή του σε λίγα χρόνια. Το συγκεκριμένο σχέδιο δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό, δεν μπορεί και δεν πρέπει να προχωρήσει.

Αποκλειστικά υπεύθυνοι για την εξέλιξη αυτή είναι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και η Κυβέρνηση, καθώς και όσοι βουλευτές στηρίξουν το επερχόμενο νομοσχέδιο. Ας γνωρίζουν άπαντες ότι η αλαζονεία δεν είναι καλός σύμβουλος και ότι το τίμημα που θα κληθούν να καταβάλουν οι υπεύθυνοι για την πολιτική αυτή επιλογή, θα είναι βαρύτατο και ανάλογο της ζημίας που αυτή θα προκαλέσει στον τόπο μας και στην ίδια την απονομή της Δικαιοσύνης.

Καλούμε όλους τους φορείς του νομού μας, τους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης α και β βαθμού, τους βουλευτές και πολιτευτές όλων των κομμάτων, τους επιστημονικούς, εμπορικούς, επαγγελματικούς συλλόγους, κάθε συλλογικότητα και κάθε έναν πολίτη του νομού μας σε σφοδρή αντίδραση και αγωνιστική ετοιμότητα.

Έστω και τώρα, έστω και «στο παρά πέντε» πρέπει να γίνει κατανοητό από τους ιθύνοντες ότι οι συγκεκριμένες επιλογές είναι «εγκληματικές» από κάθε πλευρά και δεν πρέπει να αποτελέσουν περιεχόμενο του επικείμενου νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη της χώρας.

Είμαστε αποφασισμένοι και θα είμαστε δυναμικά παρόντες για να τους «βοήθησουμε» να το κατανοήσουν.

Το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας

spot_img

Εγγραφείτε

- Αποκτήστε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενό μας

- Αποκτήστε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενό μας

- Παραλάβετε καθημερνά την εφημερίδα Ενημέρωση στο σπίτι ή στο γραφείο

Τελευταίες Δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!