29.3 C
Amaliáda
Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕιδήσειςH Αστρονομική Εταιρεία Ηλείας Βέγας δημιουργεί Σταθμό Καταγραφής Μετεώρων και Βολίδων στην...

H Αστρονομική Εταιρεία Ηλείας Βέγας δημιουργεί Σταθμό Καταγραφής Μετεώρων και Βολίδων στην Ηλεία!

Σχετικές ιστορίες

Εργασίες αποκατάστασης στο θέατρο Αρχαίας Ήλιδας

Εργασίες αποκατάστασης των φθορών και ανακαίνισης του ξύλινου θεάτρου...

Τέσσερα χρόνια χωρίς τον ποιητή Θοδωρή Μπασιάκο

Σαν σήμερα, πριν τέσσερα χρόνια, στις 19 Ιουλίου 2020...

Συνάντηση ομογενών στην Αμαλιάδα

Οι φορείς των Πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου Ήλιδας και...

Συνεδρίαση Δημοτικής Επιτροπής Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας

Δημόσια τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Αρχαίας...

Πού θα γίνουν δωρεάν ράπιντ τεστ στην Ηλεία τη Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι προς το ευρύ κοινό συνεχίζονται εκ μέρους...
spot_img

H Αστρονομική Εταιρεία Ηλείας Βέγας, ανακοινώνει την δημιουργία Σταθμού Καταγραφής Μετεώρων και Βολίδων, στην Ηλεία!

Ο Βέγας, γίνεται το πρώτο Ερασιτεχνικό Αστρονομικό Σωματείο στην Ελλάδα που αποκτά εξοπλισμό με στόχο την συστηματική καταγραφή και μελέτη μετεώρων και βολίδων.

Σκοπός της δημιουργίας του συγκεκριμένου σταθμού είναι η διάχυση των αστρονομικών και ατμοσφαιρικών φαινομένων στο ευρύ κοινό, η υποστήριξη και συμβολή σε αστρονομικές έρευνες που σχετίζονται με τα φαινόμενα αυτά καθώς και η ελεύθερη και συνεχής πρόσβαση του κοινού σε υλικό όπως φωτογραφίες και βίντεο των φαινομένων.

Ο Σταθμός είναι μόλις ο 3ος που εγκαθίσταται στη χώρα μας και μαζί με τους πανομοιότυπους, που έχουν τοποθετηθεί ήδη στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου Κορινθίας και στο Αστεροσκοπείο Πεντέλης, αποτελεί μέρος του Πανευρωπαϊκού δικτύου AllSky7 και χρησιμοποιούνται για τη στατιστική καταγραφή και μελέτη μετεώρων και βολίδων.

H παρατήρηση τέτοιων αντικειμένων από δύο ή περισσότερους σταθμούς ταυτόχρονα εξυπηρετεί στον ακριβέστερο προσδιορισμό της ταχύτητας και της τροχιάς τους. Έτσι, σε περιπτώσεις βολίδων οι οποίες μπορούν να φτάσουν ως το έδαφος, δηλαδή μετεωριτών, η ταυτόχρονη καταγραφή από πολλούς σταθμούς βοηθά στον προσδιορισμό της περιοχής πρόσκρουσης και κατά συνέπεια στην ανεύρεση τους.

Το σύστημα αποτελείται από οκτώ συνολικά κάμερες και τοποθετήθηκε στον Σταφιδόκαμπο Ηλείας. Οι επτά κάμερες του συστήματος έχουν πεδίο 45×80 μοίρες και καλύπτουν όλο τον ουρανό, ενώ η όγδοη παρατηρεί από μόνη της ολόκληρο τον ουρανό (fisheye lens), με μικρότερη όμως ανάλυση. Η κάθε κάμερα έχει ρυθμό καταγραφής 25 fps και ως κατώτατο όριο λαμπρότητας το 4ο μέγεθος.

Όπως έχει ήδη φανεί από τους πρώτους δοκιμαστικούς μήνες όπου ο εξοπλισμός βρίσκεται σε λειτουργία, οι πολύ καλές συνθήκες παρατήρησης στην Ηλεία βοηθούν στην καλής ποιότητας αλλά και μεγάλης ποσότητας λήψη δεδομένων, με δεκάδες έως και εκατοντάδες μετέωρα να καταγράφονται κάθε βράδυ.

Υπεύθυνος λειτουργίας του σταθμού είναι ο πρόεδρος του Βέγα, Δρ. Βαγγέλης Πασπαλιάρης, ενώ στη διαχείριση του υλικού παίρνουν μέρος κι άλλα μέλη της ομάδας.

Το Δ.Σ. και τα μέλη της Αστρονομικής Εταιρείας Ηλείας Βέγας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την κα Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου για την δωρεά της με σκοπό την αγορά του εξοπλισμού. Επίσης, ευχαριστούμε θερμά τον κ. Παναγιώτη Ζορμπάνο για την τεχνική υποστήριξη. Ακόμα ευχαριστούμε θερμά τον Δρ. Αλέξη Λιάκο, υπεύθυνο λειτουργίας των άλλων δύο σταθμών σε Πεντέλη και Κρυονέρι, για τις συμβουλές του και την συνεργασία.

spot_img

Εγγραφείτε

- Αποκτήστε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενό μας

- Αποκτήστε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενό μας

- Παραλάβετε καθημερνά την εφημερίδα Ενημέρωση στο σπίτι ή στο γραφείο

Τελευταίες Δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!