26.9 C
Amaliáda
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΔήμοιΕπιστολή σε Δήμους της Ηλείας από το Παρατηρητήριο του Συμπαραστάτη του Δημότη...

Επιστολή σε Δήμους της Ηλείας από το Παρατηρητήριο του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης

Σχετικές ιστορίες

Πανηλειακό Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης

Η προσωρινή Διοίκηση του Πανηλειακού Σωματείου Καταστημάτων και Καταναλωτών...

Ο Θ. Θεοδωρακόπουλος στον ‘Ηφαιστο Ήλιδας

Η νεοσύστατη ομάδα ποδοσφαίρου του Ηφαίστου Ήλιδας ανακοίνωσε τη...

Γενική Συνέλευση στον Ολυμπιακό Σαβαλίων

Τρίτο κάλεσμα για Γενική Συνέλευση στον Ολυμπιακό Σαβαλίων με...

Εξετάσεις για τον Σακχαρώδη Διαβήτη στο Νοσοκομείο Κρεστένων

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 15...

Μουσική εκδήλωση στον Άγιο Σπυρίδωνα Πύργου

Το Μουσικό Σχολείο Άμφισσας πηγαίνει στον Πύργο Ηλείας!!! Σε μια...
spot_img

Το παρατηρητήριο Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» με αφορμή την έναρξη της νέας δημοτικής θητείας από την 1η Ιανουαρίου 2024, απέστειλε ανοιχτή επιστολή στους 212 Δήμους της χώρας και σε τέσσερις της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, που βάσει των κριτηρίων που θέτει ο Ν.3852/2010 (Άρθρο 77, παρ. 1) είναι υπόχρεοι επιλογής Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης.
Σκοπός της επιστολής είναι η προτροπή των δημοτικών αρχών για την εκκίνηση των διαδικασιών με τις οποίες θα αναδείξουν Συμπαραστάτη.
Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:
«Θα θέλαμε αρχικά να ευχηθούμε καλή και δημιουργική χρονιά, εκφράζοντας τις εγκάρδιες ευχές μας σε εσάς και την αξιότιμη ομάδα σας για ένα ακμαίο και παραγωγικό 2024 και για μια δημιουργική και εποικοδομητική δημοτική θητεία. Το νέο έτος, άλλωστε, σηματοδοτεί και για εσάς μια καινούρια αρχή, που σας δίνει τη δυνατότητα – αλλά και την ευθύνη – να διαμορφώσετε, σε πολλαπλά επίπεδα, την καθημερινότητα των δημοτών αλλά και γενικότερα της κοινωνίας των πολιτών που είτε ζει, είτε εργάζεται, είτε επισκέπτεται τον Δήμο, προς το καλύτερο.
Καθώς ενστερνιζόμαστε τις ευκαιρίες και τις ευθύνες που έρχονται με το ξεκίνημα της νέας δημοτικής αρχής, με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να επιστήσουμε την προσοχή σας σε ένα σημαντικό θέμα που ευθυγραμμίζεται με τις αρχές της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της χρηστής διοίκησης. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3852/2010 (Άρθρα 77 και 179) που επανήλθε εκ νέου σε ισχύ με το άρθρο 7 του Ν. 4623/2019 και αφορά την επιλογή Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε τη μεγάλη σημασία του να εκκινήσετε έγκαιρα και αποφασιστικά τη διαδικασία αυτής της επιλογής.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Ν.3852/2010, Άρθρο 77, παρ. 1, στους δήμους άνω των είκοσι χιλιάδων (20.000) κατοίκων, καθώς και στους νησιωτικούς δήμους, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, επιλέγεται, κατόπιν προκηρύξεως που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του δήμου, πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας, ως συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης. Ο ‍Δήμος [βλ. πίνακα αποδεκτών], ‍βάσει αυτών των κριτηρίων, ανήκει στους Δήμους που υποχρεούνται να επιλέξουν Συμπαραστάτη. Μάλιστα, η διαδικασία για την επιλογή του συμπαραστάτη γίνεται εντός δύο (2) μηνών από την εγκατάσταση των δημοτικών αρχών (Ν. 4623/2019, Άρθρο 7, παρ.3).
Όπως θα γνωρίζετε, ο Συμπαραστάτης αποτελεί θεσμό διαμεσολάβησης μεταξύ των πολιτών, των επιχειρήσεων και του Δήμου, αποσκοπώντας στον έγκαιρο εντοπισμό και την αποτελεσματική αντιμετώπιση φαινομένων κακοδιοίκησης, στη διασφάλιση της αμεροληψίας των δημοτικών αρχών και στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δήμου. Αυτή η ανεξάρτητη οντότητα λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ της τοπικής αυτοδιοίκησης και των κατοίκων της πόλης, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των δημοτών και τη συνολική αποτελεσματικότητα των δημοτικών υπηρεσιών.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θεσμό του Συμπαραστάτη καθώς και με το ιστορικό του Δήμου ‍στην επιλογή Συμπαραστάτη από το 2011 μέχρι σήμερα, μπορείτε να βρείτε και στο νεοσύστατο Παρατηρητήριο Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει αρωγό τόσο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και των εκλεγμένων Συμπαραστατών, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της Κοινωνίας των Πολιτών με την ενδυνάμωση αυτού του θεσμού στην Ελλάδα.
Αναγνωρίζοντας το βάρος των ευθυνών σας και τη δέσμευσή σας για την ευημερία του Δήμου, σας προτρέπουμε να δώσετε προτεραιότητα στη διαδικασία επιλογής Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, όχι μόνο στο πλαίσιο της συμμόρφωσης του Δήμου με το γράμμα του νόμου, αλλά και γιατί η παρουσία ενός αφοσιωμένου Συμπαραστάτη θα συμβάλει αναμφίβολα στην ενίσχυση της δομής διακυβέρνησης της πόλης, ενισχύοντας μια κουλτούρα ανοιχτού χαρακτήρα και ανταπόκρισης στις ανάγκες των κατοίκων της.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την προσοχή σας σε αυτό το θέμα και εκφράζουμε την ειλικρινή μας ελπίδα ότι θα εξετάσετε αυτό το αίτημα προς το συμφέρον της πόλης και των κατοίκων της. Σας ευχόμαστε μια χαρούμενη και επιτυχημένη νέα χρονιά γεμάτη με επιτεύγματα και θετικές εξελίξεις».
Για τους τέσσερις Δήμους της Ηλείας παραθέτει τα κάτωθι στοιχεία:

ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ – ΚΥΛΛΗΝΗΣ
Έπειτα από την υπ’ αριθ. 1270/3-2-2015 προκήρυξη του Δήμου για την επιλογή Συμπαραστάτη του Δημότη & της Επιχείρησης, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 27-02-2015 δεν αναδείχθηκε Συμπαραστάτης καθώς δεν προέκυψε η απαιτούμενη πλειοψηφία (ΑΔΑ: ΩΗΞΡΩΨΓ-89Ξ).
Εκ νέου προκήρυξη για την επιλογή Συμπαραστάτη δημοσιεύτηκε στις 03-03-2020 (ΑΔΑ: Ω95ΨΩΨΓ-ΨΜΓ) και κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11-03-2020 επέλεξε ως Συμπαραστάτη του Δημότη & της Επιχείρησης του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, τον κ. Αλεβιζόπουλο Παναγιώτη του Αλεξάνδρου (ΑΔΑ: 6203ΩΨΓ-ΚΘ8).

ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΔΑΣ
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ήλιδας κίνησε τη διαδικασία επιλογής Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης σε τρεις συνεδριάσεις το 2011. Ούτε κατά την πρώτη συνεδρίαση στις 11-02-2011 (Αρ. Απόφασης 55/2011), ούτε κατά τη δεύτερη στις 25-02-2011 (Αρ. Απόφασης 81/2011) ούτε κατά την τρίτη στις 27-07-2011 (Αρ. Απόφασης 330/2011) επιτεύχθηκε η επιλογή Συμπαραστάτη.
Εκ νέου προκήρυξη για την επιλογή Συμπαραστάτη δημοσιεύτηκε στις 22-01-2015 (ΑΔΑ: 67Υ4ΩΡΘ-ΟΛΦ), με το Δημοτικό Συμβούλιο να επιλέγει κατά τη συνεδρίαση στις 27-01-2015 ως Συμπαραστάτη του Δημότη & της Επιχείρησης Δήμου Ηλιδας τον κ. Σταυρούλια Χρήστο.
Έπειτα από νέα προκήρυξη που δημοσιεύτηκε στις 19-02-2020 (ΑΔΑ: 68ΖΛΩΡΘ-ΓΗΘ), κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου 24-02-2020 δεν επιτεύχθηκε η εκλογή Συμπαραστάτη του δημότη & της επιχείρησης, καθώς σε καμία από τις τρεις ψηφοφορίες που διενεργήθηκαν δεν συγκέντρωσε κάποιος υποψήφιος την πλειοψηφία των 3/5 των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου (Αρ. Απόφασης 48/2020).

ΔΗΜΟΣ ΠΗΝΕΙΟΥ
Ο Δήμος Πηνειού δημοσίευσε προκήρυξη για την επιλογή Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης στις 16-10-2014 (ΑΔΑ: ΒΤΚΟΩΞΑ-8ΚΜ). Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 29-10-2014 δεν εκλέχθηκε Συμπαραστάτης του Δημότη & της Επιχείρησης καθώς κανείς υποψήφιος δεν συγκέντρωσε την πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) του συνόλου των μελών του δημοτικού συμβουλίου (ΑΔΑ: 7ΗΟ5ΩΞΑ-ΗΘ0). Σε επαναληπτική ψηφοφορία για το ίδιο θέμα στις 16-02-2015 εκλέχθηκε ως Συμπαραστάτης του Δημότη & της Επιχείρησης στο Δήμο Πηνειού ο Βασίλειος Μπινιάρης του Ευαγγέλου (ΑΔΑ: 6ΣΜ9ΩΞΑ-6ΧΡ).
Δεν βρέθηκαν στοιχεία επικοινωνίας με τον Συμπαραστάτη ή οποιαδήποτε άλλη πληροφορία σχετικά με τη δράση του στον ιστότοπο του Δήμου Πηνειού.
Εκ νέου προκήρυξη για την επιλογή Συμπαραστάτη δημοσιεύτηκε στις 24-07-2020 (ΑΔΑ: ΨΛΛΩΩΞΑ-Ρ5Τ). Δεν βρέθηκαν στοιχεία για το αποτέλεσμα αυτής της προκήρυξης.

ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ
Ο Δήμος Πύργου δημοσίευσε προκήρυξη για την επιλογή Συμπαραστάτη του Δημότη & της Επιχείρησης στις 27-02-2015 (ΑΔΑ: Ψ7ΠΖΩ17-Μ9Θ). Έκτοτε δεν υπάρχει καμία διαθέσιμη πληροφορία.

spot_img

Εγγραφείτε

- Αποκτήστε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενό μας

- Αποκτήστε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενό μας

- Παραλάβετε καθημερνά την εφημερίδα Ενημέρωση στο σπίτι ή στο γραφείο

Τελευταίες Δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!