32.7 C
Amaliáda
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑπόψειςΘεόδωρος Βουκελάτος: ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΟΥΛΟΙ

Θεόδωρος Βουκελάτος: ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΟΥΛΟΙ

Σχετικές ιστορίες

Τουρνουά ποδοσφαίρου 5×5 Καλλιθέας Ηλείας

Για 12η χρονιά θα διεξαχθεί το καλοκαιρινό τουρνουά ποδοσφαίρου...

Ιερές Ακολουθίες στην Ιερά Μονή Αναλήψεως Ζερού

Με πανηγυρικό χαρακτήρα θα τελεστούν φέτος, όπως και για...

Δράσεις και εκδηλώσεις σήμερα 27-7-2024 στην Ηλεία

ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024 Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτου...

Σαν Σήμερα 27 Ιουλίου

26 Ιουλίου | 27 Ιουλίου | 28 Ιουλίου Η 27η...

1ο Συμπόσιον Τέχνης “ΡαψΩδήες” στα Λασταίικα

Μουσική εκδήλωση με αφήγηση ιστορικών και τραγούδια και με...
spot_img

Μέχρι πρίν από λίγα χρόνια με συνέπαιρναν (όπως και τους περισσότερους φαντάζομαι) τα διηγήματα και τα φιλμ επιστημονικής φαντασίας. Ότι σχετικό έπεφτε στα χέρια μου από κόμικ μέχρι μυθιστόρημα το κατάπινα αμάσητο. Τι ανταρσίες των ρομπότ, τι επαναστάσεις μηχανών, τι οπλοστάσια υπερδυνάμεων που ελέγχονται από υπολογιστές που σκέφτονται, τι εισβολές εξωγηΐνων. Τώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, μόνο οι εξωγήϊνοι δεν φάνηκαν ακόμα. Οσον αφορά σε όλα τα άλλα,εάν δεν λάβουμε τα μέτρα μας θα τα λουστούμε και πολύ σύντομα μάλιστα διότι δεν είναι πλέον επιστημονική φαντασία αλλά πραγματικότητα.

Διαβάζω παντού -και είναι αλήθεια- ότι με την τεχνητή νοημοσύνη μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Αρκεί να βάλουμε όρια τιθάσευσης της. Κάτι σαν την πυρηνική ενέργεια.

«Κίνδυνοι από την Τεχνητή Νοημοσύνη» επισημαίνουν κορυφαίοι επιστήμονες οι οποίοι βεβαιώνουν ότι θα πρέπει να θεωρούμε βέβαιο ότι θα υπάρξουν σοβαρότατα προβλήματα κυβερνοασφάλειας, που θα χρειαστούν δραστική αντιμετώπιση. Η εκτόξευση του ποσοστού εξάρτησης από συστήματα πληροφορικής είναι δεδομένη, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται οι ηλεκτρονικές επιθέσεις με στόχο το εύκολο κέρδος, την προσωπική και ίσως και την παγκόσμια ασφάλεια καθώς και την ιδιωτικότητα όλων μας.

Ξέρετε τι είναι το deepfake?

Το deepfake είναι εφαρμογή που δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να παραποιήσει ένα βίντεο, βάζοντας το πρόσωπο ενός ατόμου στο σώμα ενός άλλου (ή και αντίστροφα) και να προσαρμόσει τη φωνή, τις εκφράσεις και την κίνηση, και είναι ένα τρομακτικά επικίνδυνο εργαλείο στα χέρια ενός κακόβουλου χρήστη με προφανή κίνητρα το εύκολο κέρδος (μπορεί και λόγω εκβιασμού), ή και για λόγους φθόνου ή εκδίκησης Τα deepfakes εν ολίγοις, διαθέτουν την ικανότητα να δημιουργούν ψευδή γεγονότα.  Φανταστείτε λοιπόν ένα σενάριο, όπου εμφανίζεται ένα σχολαστικά επεξεργασμένο βίντεο deepfake, το οποίο απεικονίζει δημόσια και σημαντικά πρόσωπα να συμμετέχουν σε συζητήσεις ή ενέργειες που δεν έλαβαν ποτέ χώρα με σκοπό να να αλλάξουν την αντίληψη του κοινού, πολύ περισσότερο να το αποπροσανατολίσουν.

Αντιγράφω αυτολεξεί από το «Πρώτο θέμα»της 4/2/24

«Από τον Ομπάμα που αποκαλεί τον Ντόναλντ Τράμπ «εντελώς ηλίθιο» έως τον Μάρκ Ζούκεμπεργκ που καυχιέται ότι έχει «τον απόλυτο έλεγχο των κλεμμένων δεδομένων δισεκατομμυρίων ανθρώπων», αυτά τα ψευδή βίντεο γίνονται όλο και πιο πειστικά και συνηθισμένα. Τα εργαλεία της AI, τα ονομαζόμενα deepfake, αντιγράφουν το ηχόχρωμα και τις εκφραστικές κινήσεις των προσώπων με πολύ μεγάλη ευκολία, δημιουργώντας τελικά μια σύγχυση για το τι είναι αληθινό και τι όχι.»

Οι κίνδυνοι που δημιουργούνται από την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης είναι μεγάλοι και εξαιρετικά σημαντικοί. Από τη χρήση της σε στρατιωτικές εφαρμογές, για παράδειγμα, μπορεί να προκληθούν απρόβλεπτες και  τρομακτικές συνέπειες.Οι ειδικοί επί πλέον σημειώνουν ότι δεν υπάρχουν ακόμα ούτε οι μηχανισμοί ούτε οι θεσμοί για την πρόληψη της κακής χρήσης αυτής της τεχνολογίας. Ετσι οι επιστήμονες ζητούν από τις κυβερνήσεις να συγκροτήσουν όργανα εμπειρογνωμόνων που θα δρουν με ταχύτητα για την εποπτεία της τεχνητής νοημοσύνης.

Σε άρθρο που δημοσίευσαν στο περιοδικό «Science», 25 επιστήμονες από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα αναφέρουν ότι στην πραγματικότητα δεν έχουν γίνει αρκετά για την προστασία μας από τους κινδύνους της,  γιατί -όπως επισημαίνουν- την επόμενη δεκαετία θα αναπτυχθούν εξαιρετικά ισχυρά συστήματα γενικής τεχνητής νοημοσύνης, που θα υπερτερούν των ανθρώπινων ικανοτήτων σε πολλούς κρίσιμους τομείς.Ετσι που από αφεντικά μπορεί να βρεθούμε υπόδουλοι.

    Φανταστείτε ένα σενάριο -διόλου φανταστικό- όπου η εξέλιξη μπορεί να είναι, η τεχνητή νοημοσύνη σιγά – σιγά να καταργεί την φυσική νοημοσύνη.

      Και εδώ μπαίνει το ερώτημα: Ποιός ο ρόλος μιας κοινωνίας ανθρώπων που δεν θα δουλεύουν και δεν θα σκέφτονται και όπου οι μηχανές θα αποφασίζουν αντί γι΄ αυτούς, γι΄ αυτούς. Και ποια η εξέλιξη της πλειοψηφίας του ανθρώπινου είδους χωρίς φιλοδοξία για δημιουργία, χωρίς στόχους και σκοπό.

     Και τέλος για φανταστείτε την δύναμη αυτή στα χέρια μιας ομάδας παρανοϊκών επιστημόνων. Και αυτό το τελευταίο μπορεί να το έχω διαβάσει σε μυθιστόρημα και να έχει το στοιχείο της υπερβολής, αλλά δεν είναι διόλου απίθανο να γίνει πραγματικότητα.

spot_img

Εγγραφείτε

- Αποκτήστε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενό μας

- Αποκτήστε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενό μας

- Παραλάβετε καθημερνά την εφημερίδα Ενημέρωση στο σπίτι ή στο γραφείο

Τελευταίες Δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!