22.1 C
Amaliáda
Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑπόψειςΝίκος Τσούλιας: Δέντρα, δέντρα παντού

Νίκος Τσούλιας: Δέντρα, δέντρα παντού

Σχετικές ιστορίες

Ξενόγλωσσα βιβλία του Ανδρέα Καρκαβίτσα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λεχαινών

Με βιβλία του Λεχαινίτη Λογοτέχνη Ανδρέα Καρκαβίτσα, που είχαν...

Ευριπίδη «Ηρακλής Μαινόμενος» στο Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας

Η εμβληματική τραγωδία του Ευριπίδη, «Ηρακλής Μαινόμενος», θα περιοδεύσει...

Εκδήλωση στην Αμαλιάδα για την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου

Μια Κυριακάτικη ποδηλατάδα στους κεντρικούς δρόμους της Αμαλιάδας διοργανώνει...

Οι παραστάσεις του Καλοκαιριού από τα Φεστιβάλ των Δήμων της Ηλείας

Πολλές και σημαντικές παραστάσεις περιλαμβάνονται στα προγράμματα των φετινών...

Πού θα γίνουν δωρεάν ράπιντ τεστ στην Ηλεία την Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Στα πλαίσια των ελέγχων ανίχνευσης κρουσμάτων κορωνοϊού (covid-19) κλιμάκια...
spot_img

Μπορούν να λείπουν τα δέντρα από την αγροτική ζωή; Ποτέ! Πολλά από τα δέντρα αυτά θα είναι ξεχωριστά. Θα έχουν ρόλο στη ζωή των ανθρώπων. Θα χαρίζουν καρπούς ξανά και ξανά. Θα δίνουν σκιά σε κουρασμένο σώματα. Θα μπαίνουν στο παιχνίδι των παιδιών – το σκαρφάλωμα στα δέντρα ήταν μία καθημερινή δραστηριότητα τους.
Πολλές μορφές των δέντρων γίνονται πηγή στοχασμού. Η πορεία τους μέσα στον κύκλο των εποχών, άλλοτε με τα γυμνά κλαδιά τους ή με την πλούσια φυλλωσιά τους, άλλοτε με το θρόισμα των φύλλων τους ή με τον ισχυρό συριγμό του ανέμου δημιουργούν εικόνες εμβληματικές. Στου αγρότη το χωράφι, πάντα ένα δέντρο σιμά στο φτωχικό καλύβι του θα του κάνει παρέα στου κολατσιού την ανάσα και στου μεσημεριού το ξαπόσταμα.
Πόση ομορφιά κρύβεται στο μέσα σε ανεπαίσθητα μικρό χρόνο μεγάλωμα των δέντρων, στις μικροσκοπικά συσσωρευμένες αλλαγές των βλαστών τους, που οδηγούν στων φύλλων το ξεπέταγμα, στων κλαδιών τους τη μορφή και στην προσπάθεια που κάνουν να βρουν όλο και περισσότερο ήλιο, στην αόρατη διεισδυτικότητα που μέσα στο χώμα κάνουν για να απλώνονται οι ρίζες τους όλο και πιο βαθιά.
Πρέπει να έχεις βαθιά βιωματική σχέση με τον κόσμο των φυτών, για να συνειδητοποιείς τη δύναμη ζωής που τα δέντρα κρύβουν στους χυμούς τους μέσα στα φύλλα τους, στους ανθούς τους, στους καρπούς τους, στους σπόρους τους, στις καταβολάδες τους. Κάθε «έγνοια» του δέντρου είναι να υπηρετήσει το φοβερό φαινόμενο της ζωής.
Να αναπαράξει απογόνους. Να γεμίσει τους χώρους, γειτονικούς και μακρινούς, με σπόρους, με τη δική του έκφραση της ζωής. Να αποθηκεύει φωτεινή ενέργεια. Να την κάνει χημική ενέργεια και να περνάει σε στις οικολογικές αλυσίδες και στα οικοσυστήματα. Να γίνεται η βάση του δέντρου της ζωής. Να αλλάζει το τοπίο στη γη. Να γεμίζουν τους τόπους. Να αποδιώχνουν την ερήμωση. Να σκαρφαλώνουν σε πλαγιές απότομες. Να φυτρώνουν στις χαραμάδες των βράχων.
Στο χωριό κάθε άνθρωπος έχει και μία ιστορία με τα δέντραˑ άλλος θα έχει φυτέψει μια πορτοκαλιά ή μια λεμονιά, άλλος δέντρα καλλωπιστικά στου σπιτιού του την αυλή.
Και θα τα βλέπει κάθε μέρα στο μεγάλωμά τους και θα προσδοκά το πότε θα γευτεί τους καρπούς τους, πότε θα του χαρίσουν την ομορφιά τους, πότε θα τον φιλοξενήσουν στη σκιά τους.
Άλλος θα κεντρώσει κάποια αγραπιδιά και θα έχει βάλει τρία και τέσσερα είδη απιδιάς για τις διάφορες εποχές του καλοκαιριού. Άλλος θα γεμίσει το χωράφι με ελαιόδεντρα, για να θρέψει την οικογένειά του, να τον μνημονεύουν οι απόγονοί του. Και θα προσέχει και θα περιποιείται τις ελιές του σα να ‘ναι με παιδιά δικά του, γιατί το λάδι είναι ιερό, γιατί ξέρει την ευεργεσία στη διατροφή του.

spot_img

Εγγραφείτε

- Αποκτήστε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενό μας

- Αποκτήστε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενό μας

- Παραλάβετε καθημερνά την εφημερίδα Ενημέρωση στο σπίτι ή στο γραφείο

Τελευταίες Δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!