9.2 C
Amaliáda
Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕιδήσειςΤο νέο ημερολόγιο του Συλλόγου της Ώλενας για το νέος έτος 2024

Το νέο ημερολόγιο του Συλλόγου της Ώλενας για το νέος έτος 2024

Σχετικές ιστορίες

Οι δράσεις Μαρτίου από τον Σύλλογο της Ωλένης

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων του Πολιτιστικού και...

Πανηγύρι φαντασίας και δημιουργίας στην καρδιά της Γαστούνης

Με μουσική, χρώματα και εκατοντάδες παιδικά χαμόγελα πλημμύρησε η...

Δωρεάν ράπιντ τεστ στην Ηλεία την Τρίτη 5 Μαρτίου 2024

Ανοιχτή δειγματοληψία στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου (8:30-14:30) Ανοιχτή...

Μεγάλες διακρίσεις για τις αθλήτριες Ρυθμική Γυμναστικής του Κοροίβου

Η ομάδα της Ρυθμικής του Κοροίβου Αμαλιάδας συμμετείχε στο...
spot_img

Ακολουθώντας μία όμορφη παράδοση, που θέτει ως στόχο της την προβολή του τόπου και της ιστορίας του, ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος «Η Ωλένη» ετοίμασε για το 2024 ένα καλαίσθητο Ημερολόγιο, με εικόνες και φράσεις από την ταινία που ετοίμασε ο Σύλλογος για τον Εθνομάρτυρα Επίσκοπο Ωλένης Φιλάρετο.
Με φράσεις που παραπέμπουν σε αξίες και διδάγματα ζωής, μέσα από την πορεία του Ελληνικού Λαού, κάθε σελίδα του Ημερολογίου αναδεικνύει το πνεύμα και το κλίμα μιας εποχής. Η Παράδοση, η Οικογένεια, η Ευσέβεια, η Πίστη στον Θεό, η διάθεση κοινωνικής προσφοράς αποτελούν θεμέλια για μία ζωή που πολεμά για Ελευθερία και Αξιοπρέπεια. Αυτήν την ζωή που γεννά ηρωισμούς και θαύματα, όλα αυτά που και σήμερα έχουν κάτι να πούνε στους Έλληνες της εποχής μας….
Οι αγωνιστές του 1821 τίθενται σε πρώτο πλάνο. Αυτοί που έδωσαν όρκο σε Θεό και Πατρίδα να σπάσουν τις αλυσίδες της σκλαβιάς. Όπως αναφέρει σε μία σελίδα, τα μεγάλα δώρα στην ζωή περνούν μέσα από τις μεγάλες δοκιμασίες…Οι μεγάλες ώρες φαίνονται μέσα από τις μεγάλες στιγμές. Η Ελευθερία ως ανώτατο αγαθό κατακτάται βήμα-βήμα. Μέσα από μάχες, θυσίες, βασανιστήρια και φυλακίσεις….
Μία ταινία για έναν Εθνομάρτυρα από την Ηλεία
Ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος «Η Ωλένη», σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Ωλένης και την τοπική Ενορία του Αγίου Νικολάου (με την στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας και τον Δήμο Πύργου) το φθινόπωρο του 2021 δημιούργησε μία δραματοποιημένη ταινία-Ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ο Επίσκοπος Ωλένης Φιλάρετος στα μπουντρούμια της Τριπολιτσάς». Αρωγός σε αυτό ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» και άλλοι Σύλλογοι Ιστορικής Αναβίωσης της Πελοποννήσου.
Θέμα του ντοκιμαντέρ είναι το δράμα του εγκλεισμού δεκάδων Αρχιερέων και Προκρίτων στις Τουρκικές φυλακές της Τριπολιτσάς, κατά το 1ο έτος της Εθνεγερσίας. Το γεγονός συνέβη από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο του 1821, οπότε και η Τρίπολις περιήλθε στον έλεγχο των επαναστατημένων Ελλήνων. Οι πιο πολλοί από τους εγκλείστους είχαν πεθάνει ήδη μέσα σε συνθήκες εφιαλτικές.
Ανάμεσά τους και 4 Ηλείοι, ο Επίσκοπος Ωλένης Φιλάρετος, ο Πρόκριτος του Πύργου Ιωάννης Βιλαέτης, ο Πρόκριτος Φαναρίου παπα-Αλέξης και ο Διάκονος του Φιλαρέτου Ιωαννίκιος. Και οι 4 άμεσα ή έμμεσα έχασαν την ζωή τους στον βωμό της Ελευθερίας. Τα γυρίσματα έγιναν σε Ηλεία και Μεσσηνία, με κείμενα και διαλόγους του φιλολόγου και συγγραφέως Γεωργίου Κουρκούτα και σκηνοθεσία του Ιωάννη Κ. Μουτσούλα.
Η ταινία έχει προβληθεί σε πολλές εκδηλώσεις για το 1821, όπως στον εορτασμό Απελευθερώσεως Τριπόλεως τον Σεπτέμβριο 2023, ενώ είναι προσιτή στο YouTube, για όποιον ενδιαφέρεται.

Γεώργιος Κουρκούτας

spot_img

Εγγραφείτε

- Αποκτήστε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενό μας

- Αποκτήστε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενό μας

- Παραλάβετε καθημερνά την εφημερίδα Ενημέρωση στο σπίτι ή στο γραφείο

Τελευταίες Δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!