25.3 C
Amaliáda
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕιδήσειςΘυρανοίξια Ιερού Ναού Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στο Αλποχώρι

Θυρανοίξια Ιερού Ναού Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στο Αλποχώρι

Σχετικές ιστορίες

5ο KAIAFAS RUN την Κυριακή...

Για μια ακόμα χρονιά διοργανώνεται το «5o KAIAFAS RUN» στις 2 Οκτωβρίου 2024 στη Λίμνη Καϊάφα υπό την αιγίδα...

Διεθνής διάκριση για τον Αμαλιαδίτη...

Διεθνής διάκριση για τον Αμαλιαδίτη Καθηγητή στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου Διονύσιο Παναγιωτάρα.Το βιβλίο του, γραμμένο και σε...

Ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων στο Υπηρεσιακό...

Προκηρύχθηκε η διενέργεια εκλογών, την 13η Νοεμβρίου 2024, ημέρα Τετάρτη, από ώρα 8:00 π.μ. μέχρι 5:00 μ.μ. για την...

Την Τρίτη 20 Αυγούστου 2024 και ώρα 7:00 μ.μ. θα πραγματοποιηθούν τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στο Αλποχώρι Ηλείας, με την παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Αθανασίου και του πατρός Νικόλαου.
Στον Ιερό Ναό υπάρχει ήδη και η εικόνα του Αρχάγγελου Μιχαήλ του Πανορμίτη, σταλμένη και ειδικά διαβασμένη από την Ιερά Μόνη του Πανορμίτη στη Σύμη, για το εκκλησάκι την Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Αλποχωρίου.
Η Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου γεννήθηκε στην Καππαδοκία στα 828 μ.Χ. και εκεί έζησε τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια. Στα χρόνια εκείνα βασίλευε ο Αυτοκράτορας Θεόφιλος (829 – 843 μ.Χ.) ο οποίος ήταν φανατικός εικονομάχος και διώκτης των Ορθοδόξων. Ο πατέρας της Ειρήνης ονομαζόταν Φιλάρετος, ήταν ευγενούς καταγωγής πατρίκιος και κατείχε το αξίωμα του Στρατιωτικού Διοικητή του Θέματος της Καππαδοκίας ως ευνοούμενος και έμπιστος της Αυτοκράτειρας Θεοδώρας. Η μητέρα της ονομαζόταν Ζωή, ήταν πατρικία και πολύ όμορφη, ενάρετη και πιστή γυναίκα την οποία υπολήπτονταν όλη η Καππαδοκία. Απέκτησαν εκτός από την Ειρήνη και ένα άλλο κορίτσι, την Καλλινίκη. Μετά τη γέννηση της Ειρήνης πέθανε ξαφνικά η μητέρα τους Ζωή και την ανατροφή των παιδιών ανάθεσε ο Φιλάρετος στην πατρικία Σοφία, τη μεγαλύτερη αδελφή του.
Το έτος 839 μ.Χ. είχε φτάσει στην Καισάρεια για κρατικές υποθέσεις ο νεαρός αδελφός της Αυτοκράτειρας Θεοδώρας, ο Καίσαρας Βάρδας. Γνώρισε την δεκατετράχρονη Καλλινίκη την οποία ζήτησε σε γάμο. Ο Φιλάρετος συγκατατέθηκε και αυτός πραγματοποιήθηκε με μεγαλοπρέπεια με τη συμμετοχή του Αυτοκράτορα Θεόφιλου.
Το 842 μ.Χ. μετά το θάνατο του Θεοφίλου η Θεοδώρα ως επίτροπος του ανηλίκου γιου της Μιχαήλ Γ΄ (842 – 867 μ.Χ.) ανακάλεσε τα διατάγματα των εικονομάχων Αυτοκρατόρων, θέτοντας τέρμα στην εκατονταετή εικονομαχική έριδα. Για το λόγο αυτό κάλεσε τον στρατηγό Φιλάρετο στη Βασιλεύουσα όπως και άλλους ύπατους αξιωματούχους να τη βοηθήσουν στην εδραίωση της Ορθοδοξίας. Όταν έγινε η οριστική αναστήλωση των Ιερών Εικόνων (19 Φεβρουαρίου 843 μ.Χ.) ζήτησε από τον Φιλάρετο να δώσει την δεκαπεντάχρονη όμορφη και σεμνή Ειρήνη ως σύζυγο στον γιο της Μιχαήλ Γ΄. Εκείνος δέχτηκε και ο στρατηγός Νικηφόρος, αδελφός της μητέρας της, ανάλαβε να την φέρει στην Κωνσταντινούπολη. Η φήμη ότι η Ειρήνη θα γινόταν Αυτοκράτειρα διαδόθηκε σε όλη την Ανατολή.
Ενώ όλοι χαίρονταν μόνο η Ειρήνη λυπόταν διότι ήδη είχε πάρει την απόφαση να ακολουθήσει τον μοναχικό βίο. Παρ’ όλα αυτά δέχτηκε να ακολουθήσει τον θείο της Νικηφόρο στη Βασιλεύουσα όχι για να παντρευτεί τον Αυτοκράτορα αλλά για να αποχαιρετήσει την αδελφή της Καλλινίκη. Όμως εν τω μεταξύ ο Μιχαήλ διάλεξε ως σύζυγό του την Ευδοκία την Δεκαπολίτισσα. Η Ειρήνη άκουσε το νέο με ικανοποίηση όχι όμως και οι δικοί της που φιλοδοξούσαν να τη δουν Αυτοκράτειρα.
Ο πατέρας της σε μια αποστολή του στην Αδριανούπολη γνώρισε έναν ευγενή νέο τον Φωτεινό, γιο του επάρχου Νικήτα με τον οποίο αποφάσισε να παντρέψει την Ειρήνη. Αλλά εκείνη απέρριψε αυτόν τον γάμο και γνωστοποίησε ότι ήταν αποφασισμένη να μονάσει. Ύστερα από μια ξαφνική ασθένειά της και την θαυματουργική της ίαση η οικογένειά της δέχτηκε την απόφασή της. Ο ίδιος ο πατέρας της την οδήγησε στην Ιερά Κοινοβιακή Μονή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ Χρυσοβαλάντου κοντά στην Κωνσταντινούπολη όπου και έλαβε το μοναχικό σχήμα.
Η πνευματική της πρόοδος ήταν εμφανής σε όλη την αδελφότητα. Έτσι ύστερα από έξι χρόνια έγινε ηγουμένη της Μονής. Από τη θέση της αυτή ενέτεινε τον πνευματικό της αγώνα ώστε γρήγορα φάνηκαν τα σημάδια της αγιότητάς της. Απέκτησε το χάρισμα της θαυματουργίας. Πλήθος ασθενών συνέρρεαν στη Μονή για να λάβουν την ίαση από τις ευχές της αγίας ηγουμένης. Αξιώθηκε επίσης και με το σπάνιο χάρισμα της διορατικότητας. Μπορούσε να διαβάσει τα κατάβαθα των καρδιών των υποτακτικών μοναχών της και όσων ερχόταν για πνευματική βοήθεια στη Μονή. Συνήθιζε κάθε πρωί να συγκεντρώνει τις μοναχές στο Καθολικό της Μονής και να προσπαθεί να βγάλει από μέσα τους τα πάθη και τις κακίες τους. Το ίδιο έκανε και με τους προσκυνητές.
Η Αγία καθόταν γονατιστή τις νύχτες έξω από το κελί της και προσευχόταν. Κάποιο βράδυ μια μοναχή είδε τα δύο κυπαρίσσια της αυλής να χαμηλώνουν και να την προσκυνούν ενώ εκείνη αιωρούνταν στον αέρα! Το θαύμα διηγήθηκε η μοναχή σε όλη την αδελφότητα. Η μοναχή παραφύλαξε το άλλο βράδυ και έδεσε μαντίλια στις κορυφές των πανύψηλων δένδρων τη στιγμή που ήταν λυγισμένα για να βεβαιώσει το θαυμαστό γεγονός σε όσες αδελφές αμφισβήτησαν τη διήγησή της.
Απασχολούσε την Αγία πρωτίστως το φοβερό γεγονός του θανάτου διότι η στιγμή εκείνη παγιώνει την κατάσταση του ανθρώπου στην αιωνιότητα. Γι’ αυτό δίδασκε συνεχώς σε όλους την αέναη προετοιμασία τους ώστε να τους βρει ο θάνατος προετοιμασμένους. Η ίδια βίωνε με τον πλέον έντονο τρόπο αυτή την αγωνία και γι’ αυτό βρισκόταν σε μια συνεχή προετοιμασία σαν να ήταν η επόμενη στιγμή της η τελευταία! Όταν κατάλαβε το οσιακό τέλος της τακτοποίησε όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις της Μονής όρισε νέα Ηγουμένη και κοινώνησε των Αχράντων Μυστηρίων ως το ύψιστο εφόδιο για την αιώνια ζωή. Απάγγειλε το Σύμβολο της Πίστεως ως δείγμα της ορθής της πίστης. Σύναξε τις αδελφές, ζήτησε συγνώμη και έκαμε το σημείο του Σταυρού, απεύθυνε θερμή προσευχή στο Χριστό και παρέδωσε ήρεμα την Αγία της ψυχή σε Αυτόν. Ήταν 104 χρονών! Η είδηση διαδόθηκε παντού. Πλήθος κόσμου από τη Βασιλεύουσα με επικεφαλής τον Πατριάρχη πήγαν να προσκυνήσουν το τίμιο και αγιασμένο λείψανό της και να τη συνοδεύσουν στην τελευταία κατοικία της.
Στην Ορθόδοξη αγιογραφία, η Αγία Ειρήνη απεικονίζεται με το ένδυμα της Ηγουμένης, να κρατάει στο δεξί χέρι της τα τρία θεόσταλτα μήλα. Ο Άγγελος, ο οποίος την βοηθούσε στο δύσκολο έργο της σωτηρίας των ψυχών, στέκεται μπροστά της κρατώντας ειλητάριο με τμήμα του χαιρετισμού που της απηύθυνε: «Χαίρε δούλη του Υψίστου, Ειρήνη…». Ειλητάριο κρατεί και η αγία στο αριστερό της χέρι, το οποίο αναγράφει παραινέσεις της οσίας, συνήθως διαβάζεται η φράση: «Φως μοναχών, άγγελοι˙ φως κοσμικών, μοναχοί…».
Δίπλα στην αγία, αγιογραφείται το κυπαρίσσι που λύγιζε, όταν εκείνη προσευχόταν με δεμένο το λευκό πανί στην κορυφή του, ενώ στο βάθος φαίνεται η μονή του Χρυσοβαλάντου. Συχνά, σε μια από τις θύρες της μονής, απεικονίζεται η καλόγρια που είδε την αγία να αιωρείται προσευχόμενη. Η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει τη μνήμη της Οσίας Ειρήνης, της ηγουμένης της μονής Χρυσοβαλάντου, στις 28 Ιουλίου. Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι η Αγία θεωρείται η προστάτιδα της γονιμότητας καθώς χιλιάδες είναι οι μαρτυρίες πιστών γυναικών που η Αγία Ειρήνη η Χρυσοβαλάντου εισάκουσε τις προσευχές τους και τις βοήθησε να τεκνοποιήσουν.

spot_img
spot_img

Τελευταίες Δημοσιεύσεις

Εγγραφείτε

spot_img

- Αποκτήστε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενό μας

- Αποκτήστε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενό μας

- Παραλάβετε καθημερνά την εφημερίδα Ενημέρωση στο σπίτι ή στο γραφείο

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!