ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ


ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ – ΕΚΔΟΤΗΣ – ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΓΡΑΦΕΙΑ – ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΑΘ. ΔΙΑΚΟΥ 52   ΑΜΑΛΙΑΔΑ  27200
Νομός Ηλείας

ΤΗΛ: +30 26220 23044
FAX: +30 26220 23654

e-mail:
news{a}enimerosi.org
info{a}enimerosi.org


Επικοινωνία


 

Οι ειδήσεις της ημέρας 


ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΗΛΙΔΑΣ κ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
11.12.15 14:13
ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΗΛΙΔΑΣ κ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Μετά το πέρας του συλλαλητηρίου, ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:
«Η σημερινή λαοθάλασσα στο συλλαλητήριο της Αμαλιάδας, απέδειξε ότι η αποφασιστικότητα της κοινωνίας, μπορεί να γκρεμίσει τα τείχη των αριθμών και της αδιαφορίας.
Η κοινή απαίτηση και το μήνυμα ήταν ξεκάθαρα: αναβάθμιση και όχι κατάργηση του Νοσοκομείου Αμαλιάδας.
Το Νοσοκομείο είναι η ζωή μας, και τη ζωή μας δεν τη χαρίζουμε σε κανέναν»
Συνάντηση του Δημάρχου Πύργου με τον κ. Αθ. Μπέλτσο και τον κ.Κ.Κίγκα από τους ΑΝΕΛ
11.12.15 14:11
Συνάντηση του Δημάρχου Πύργου με τον κ. Αθ. Μπέλτσο και τον κ.Κ.Κίγκα από τους ΑΝΕΛ
Τον δήμαρχο Πύργου επισκέφτηκε σήμερα ο αναπληρωτής γραμματέας των ΑΝΕΛ κ. Θανάσης Μπέλτσος, συνοδευόμενος από τον οργανωτικό γραμματέα των ΑΝΕΛ κ. Κώστα Κίγκα.
Έδειξαν τεράστιο ενδιαφέρον για τα θέματα του Δήμου και ιδιαίτερα για το θέμα των απορριμμάτων. Δεν είναι δε η πρώτη φορά που με παρέμβαση του κ. Θανάση Μπέλτσου βρίσκουν λύση προβλήματα της πόλης μας.

Για τη συνάντηση αυτή ο κ. Δήμαρχος δήλωσε:
«Ενημέρωσα τον κ. Μπέλτσο λεπτομερώς για το που βρισκόμαστε από πλευράς διαχείρισης απορριμμάτων. Τον ευχαρίστησα για ότι έχει κάνει ως σήμερα. Συζητήσαμε επίσης σχετικά με την ΣΕΤΤΗΛ, για την οποία με έχει διαβεβαιώσει ο κος Υπουργός κατά το παρελθόν ότι δεν θα κλείσει. Του ζήτησα ακόμη να επαναλειτουργήσει στο κέντρο του Πύργου Λέσχη Αξιωματικών. Διότι εξ’ όσων γνωρίζω το κτήριο που βρίσκεται στα Λαστέικα προορίζεται για διαφορετική χρήση.»
Ο κ. Θανάσης Μπέλτσος δήλωσε σχετικά:
«Στα πλαίσια της περιοδείας που διεξάγουμε τις τελευταίες ημέρες σε όλη την επικράτεια με στόχο την οργανωτική ανασυγκρότηση των ΑΝΕΛ αλλά και την καταγραφή των τοπικών προβλημάτων για την αποτελεσματικότερη πορεία του κυβερνητικού έργου, βρεθήκαμε σήμερα στην πόλη του Πύργου, που είναι και ιδιαίτερη πατρίδα μου. Συζητώντας με τον κ. Δήμαρχο για τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία , με κορυφαίο το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Θεωρούμε απαράδεκτο να μην έχει υπάρξει μέχρι σήμερα από την πολιτεία ένας κεντρικός σχεδιασμός που θα δίνει οριστικές λύσεις. Εμείς από την πρώτη στιγμή ως κυβερνητικός εταίρος, πιέζουμε προς κάθε κατεύθυνση, έτσι ώστε να βρεθούν λύσεις άμεσες για το σήμερα, αλλά και λύσεις που θα δίνουν ένα τέλος στη ταλαιπωρία που υποβάλλονται οι κάτοικοι του δήμου μας.
Ήδη προχωρήσαμε σε παρεμβάσεις ώστε να υπάρξουν άμεσα προγραμματικές συμβάσεις με ΧΥΤΑ για να μπορέσουν οι πυργιώτες να εορτάσουν τις Άγιες μέρες των Χριστουγέννων σε ένα υγιές περιβάλλον.
Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής και δεσμευόμαστε να προωθήσουμε ζητήματα που θα στοχεύουν στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.»
ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ
11.12.15 12:58
ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ
Όλοι οι πολίτες, οι αναπτυξιακοί, επιστημονικοί και αυτοδιοικητικοί Φορείς της Βόρειας Ηλείας, αντιτιθέμεθα στο προτεινόμενο σχέδιο αναδιάρθρωσης των δημοσίων δομών υγείας του Νομού, καθώς οδηγεί σε περαιτέρω υποβάθμιση και κατάρρευση του Νοσοκομείου Αμαλιάδας, με συνέπεια την ανυπαρξία παροχών δημόσιας υγείας.
Η σημερινή ανεπανάληπτη και πρωτοφανής συγκέντρωση και πορεία στην Αμαλιάδα, αποφάσισε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί καμία υποβάθμιση του Νοσοκομείου Αμαλιάδας.
ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
-ΝΟΜΙΚΗ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ
-ΑΜΕΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΜΕ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
-ΕΠΑΡΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
-ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ
-ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ Ή ΚΛΙΝΙΚΩΝ
-ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗ ΝΕΑΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ Τ.Ε.Π. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Το παρόν θα αποσταλεί στον Πρωθυπουργό και στον Αρμόδιο Υπουργό Υγείας, με την απαίτηση για συνάντηση. Παράλληλα, θα δημοσιοποιηθεί στον Τοπικό Τύπο.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Π.Ε. ΗΛΕΙΑΣ
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ & ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΗΛΙΔΑΣ
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ – ΚΥΛΛΗΝΗΣ
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΗΝΕΙΟΥ
ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΦΟΡΕΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΗΛΕΙΑΣ
ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ
Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ
Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ
Ο ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ
ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ
Απειλές κατά της ακεραιότητας του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου Στροφιλιάς
11.12.15 12:47
Απειλές κατά της ακεραιότητας του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου Στροφιλιάς
Ανοχή τετελεσμένων παρανομιών, ανεπαρκές ενδιαφέρον εκ μέρους του αρμοδίου Υπουργείου Περιβάλλοντος και οργανωμένα σχέδια ιδιωτών για ανάπτυξη ασύμβατων με το δασικό χαρακτήρα περιοχών του χρήσεων γης απειλούν την ακεραιότητα του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου Στροφιλιάς.
Και μάλιστα αυτό συμβαίνει ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαμόρφωση οριστικού νομικού καθεστώτος γι’ αυτό, με τη μορφή προεδρικού διατάγματος.
Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας που δεκαετίες τώρα, μόνη αγωνίζεται με όλα τα νόμιμα μέσα για την αποκατάσταση της ακεραιότητας και την πραγματική προστασία της προστατευόμενης αυτής περιοχής, θέτει όλους, και ιδίως το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενώπιον των ευθυνών τους μπροστά στο ενδεχόμενο, είτε περαιτέρω αποστολής απαράδεκτων εκκρεμοτήτων στις καλένδες, είτε σοβαρών παραλείψεων που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια του δασικού χαρακτήρα εκατοντάδων στρεμμάτων.
Ειδικότερα:
1. Στις 16 Δεκεμβρίου έχουν ορισθεί για από κοινού εκδίκαση προσφυγές ενώπιον του ΣτΕ κατά της ισχύουσας ΚΥΑ που ρυθμίζει τα του Εθνικού Πάρκου. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας δεν έχει από το Υπουργείο ετοιμασθεί Σχέδιο του προεδρικού διατάγματος που θα αντικαταστήσει την ΚΥΑ, με την 6μηνη προθεσμία, που είχε δοθεί από το Δικαστήριο, να έχει παρέλθει άπρακτη.
2. Η καταπατημένη περιοχή 803 στρεμμάτων, γνωστή με το όνομα «Σαμαραίικα», που βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο του τμήματος του δάσους της Στροφιλιάς που ανήκει διοικητικά στην Αχαΐα, παρότι τελεσίδικα έχει κηρυχθεί αναδασωτέα από Δασική Υπηρεσία, Επιτροπές Αμφισβητήσεων και Δικαστήρια, δεν αναδασώνεται, ούτε καν προγραμματίζεται η αναδάσωσή της.
3. Σχέδια ιδιωτών να εμφανίσουν με απόλυτα άκυρους τίτλους, εκατοντάδες στρεμμάτων, φιλέτων, στα Μαύρα Βουνά (Α΄ ζώνη προστασίας) ως ατομική ιδιοκτησία τους, (παράνομη κατάτμηση δασικής ιδιοκτησίας αρθ.60 Δασικού Κώδικα), ενώ η περιοχή αποτελεί συνολικά κοινή ιδιοκτησία των κατοίκων του χωριού Άραξος, με δασικό χαρακτήρα, εξελίσσονται με μόνη την Οικολογική Κίνηση Πάτρας να προσπαθεί να τα αντιμετωπίσει δικαστικά.
4. Η δοθείσα, με σκανδαλώδη τροπολογία του Δεκεμβρίου 2014, 6ετής παράταση λειτουργίας των Λατομείων Αράξου, που θα έπρεπε, ως ευρισκόμενα εντός της Α΄ ζώνης να έχουν παύσει να λειτουργούν από το 2011, και με παρατάσεις έφτασαν ως το τέλος του 2014, δεν αγγίζεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, παρά τις επανειλημμένες (και αναπάντητες) σχετικές γραπτές προτάσεις της περιφερειακής παράταξης «Οικολογική Δυτική Ελλάδα» και άλλων.
Όλα τα παραπάνω πράξεις και παραλείψεις, απειλούν την ακεραιότητα του Εθνικού Πάρκου.
Η ανοχή και η παραπομπή προβλημάτων στις καλένδες αποτελεί για τις αρμόδιες αρχές και πρωτίστως το Υπουργείο Περιβάλλοντος, παράβαση οφειλομένου καθήκοντος.
Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας ζητεί:
1. Να τεθεί τέρμα στην καθυστέρηση της διαμόρφωσης του προεδρικού διατάγματος για το Εθνικό Πάρκο.
2. Να προωθηθούν άμεσα εναλλακτικές λύσεις ώστε να παύσει στο ορατό μέλλον (και όχι σε μια 5ετία) η λατομική δραστηριότητα στα Μαύρα Βουνά.
3. Προπάντων όμως απαιτούμε να τεθεί τέρμα στην ΑΝΟΧΗ στις παρανομίες και τα σχέδια αλλαγής χρήσεων στα Μαύρα Βουνά και στην τακτική της ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ των αποφάσεων για αναδάσωση στην καταπατημένη περιοχή των Σαμαραίικων. Στο υπό κατάρτιση προεδρικό διάταγμα δεν μπορεί να υπάρχουν «μαύρες τρύπες» όσον αφορά την οφειλόμενη προστασία στα Σαμαραίικα ή τα Μαύρα Βουνά.
4. α. Η Διοίκηση να φροντίσει άμεσα για την ακύρωση των παράνομων κατατμήσεων του δάσους στα Μαύρα Βουνά (απολύτως άκυρα συμβόλαια).
β. Να ασκηθούν οι αγωγές για την διαγραφή από το Εθνικό Κτηματολόγιο των εγγραφών που κάποιοι πολίτες δήλωσαν ως ιδιοκτησία τους τις αναδασωτέες εκτάσεις, στην θέση Σαμαραίικα του δάσους της Στροφυλιάς Αχαΐας, με απολύτως άκυρους τίτλους.
Οι νόμοι και οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να εφαρμοσθούν και να εφαρμοσθούν ΤΩΡΑ.
Το νέο προεδρικό διάταγμα πρέπει να ετοιμασθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση και να προστατεύει ΟΛΟΚΛΗΡΟ το Εθνικό Πάρκο.
Να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και να το κάνουν ΑΜΕΣΑ!
Πρόταση Ανεξαρτησίας για Σύσκεψη των Επικεφαλής
11.12.15 5:44
Πρόταση Ανεξαρτησίας για Σύσκεψη των Επικεφαλής
Πρόταση για σύγκληση σύσκεψης των Επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Ήλιδας, κατέθεσε εγγράφως προς τον Δήμαρχο κ. Χρήστο Χριστοδουλόπουλο, την Τετάρτη 09/12/2015, ο Επικεφαλής της Ελάσσονος Μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νίκος Διαμαντόπουλος.
Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της Ανεξαρτησίας, η συγκεκριμένη πρόταση γίνεται με αφορμή την δημόσια διαβούλευση επί του σχεδίου αναδιοργάνωσης των υγειονομικών υπηρεσιών στην περιφερειακή ενότητα Ηλείας, ενώ σύμφωνα με το σκεπτικό που αναπτύσσει η Ανεξαρτησία, είναι καλό οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων να μπορούν να ανταλλάσουν σκέψεις και απόψεις για το παρόν και μέλλον της τοπικής κοινωνίας, πολύ περισσότερο για καίρια ζητήματα όπως είναι η Υγεία και το Νοσοκομείο Αμαλιάδας, η αστυνομική επάρκεια της περιοχής ή το ΣΧΟΟΑΠ/ΓΠΣ καθώς βέβαια και για την χάραξη στρατηγικών.
Ο κ. Διαμαντόπουλος περιγράφει στην πρότασή του και ορισμένα χαρακτηριστικά που θα ήταν χρήσιμα σε τέτοιου είδους συσκέψεις.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΟΥ 1ου ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΥΡΓΟΥ
10.12.15 14:38
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΟΥ 1ου ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΥΡΓΟΥ
Ο τρόπος επίλυσης των γραφειοκρατικών ζητημάτων που έχουν ανακύψει, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία ανέγερσης του νέου σχολικού συγκροτήματος του 1ου Λυκείου Πύργου, αποτέλεσε το αντικείμενο της συνάντησης που είχε την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ Γιώργος Γεωργιόπουλος με αντιπροσωπεία της σχολικής κοινότητας του Λυκείου.
Η συζήτηση ξεκίνησε με την αναφορά στο ιστορικό των ενεργειών που έχουν γίνει από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σχετικά με την αγορά του χώρου όπου σχεδιάζεται η ανέγερση του σχολείου και τα γραφειοκρατικά ζητήματα που έχουν ανακύψει και αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για το όλο θέμα.
Συγκεκριμένα ο κ Γεωργιόπουλος ανέφερε ότι: ¨..η πρώην Νομαρχία έχει προβεί στην αγορά του οικοπέδου, το οποίο με κάποιες μικρές αναγκαίες τροποποιήσεις πληροί όλες τις προϋποθέσεις προκειμένου εκεί να ανεγερθεί το νέο σχολικό συγκρότημα.¨
Επίσης ο Αντιπερειφερειάρχης Ηλείας επισήμανε ότι από την πλευρά της η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση για την ανέγερση του σχολείου.
«Είμαστε σε επαφή τόσο με το Δήμο Πύργου, με το Τεχνικό Επιμελητήριο καθώς και με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου το ιστορικό αυτό σχολείο της πόλης του Πύργου να αποκτήσει και πάλι τις εγκαταστάσεις εκείνες που του αρμόζουν»
Από την πλευρά του ο Διευθυντής του σχολείου κ Νίκος Μάστορας αφού πρώτα ευχαρίστησε τον κ Γεωργιόπουλο για το ενδιαφέρον που επιδεικνύει, τόνισε ότι όλη η κοινότητα του σχολείου θα συνεχίσει τις προσπάθειες της, τις επαφές και κάθε τι αναγκαίο έως ότου ευοδωθεί όλος αυτός ο «αγώνας» με την ανέγερση ενός συγχρόνου σχολικού συγκροτήματος.
Την Κυριακή ο φωτισμός του χριστουγεννιάτικου δένδρου στην Αμαλιάδα
10.12.15 14:15
Την Κυριακή ο φωτισμός του χριστουγεννιάτικου δένδρου στην Αμαλιάδα
Ο Δήμος Ήλιδας προσκαλεί όλους στη μικρή Χριστουγεννιάτικη γιορτή που θα πραγματοποιήσει, με αφορμή τον φωτισμό του χριστουγεννιάτικου δέντρου, την ερχόμενη Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015 στις 7:00 το απόγευμα, στην πλατεία Αγίου Αθανασίου στην Αμαλιάδα.
Η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτελεί τον προπομπό του Χριστουγεννιάτικου χωριού: «2ου Αγάπης Δένδρον», που θα στηθεί σε λίγες ημέρες στην πλατεία Αγίου Αθανασίου και στο πεζόδρομο της Κωστή Παλαμά και θα
ανοίξει τις πύλες του το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015.
Οι φετινές Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Ήλιδας, διοργανώνονται από κοινού με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το ΝΠΔΔ «Ο Ηλείος» και τον Εμπορικό Σύλλογο Αμαλιάδας, ενώ στο εορταστικό πρόγραμμα θα συμμετέχουν δεκάδες σύλλογοι και ομάδες της περιοχής.
Ξεκινάει το στήσιμο για το Χριστουγεννιάτικο χωριό του Δήμου Ήλιδας
10.12.15 12:54
Ξεκινάει το στήσιμο για το Χριστουγεννιάτικο χωριό του Δήμου Ήλιδας
Μετά την επιτυχημένη περσινή πρώτη απόπειρα, να στηθεί στην πόλη της Αμαλιάδας μια ξεχωριστή Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, ο Δήμος Ήλιδας διοργανώνει και φέτος το «2ο Αγάπης Δέντρον» (Χριστουγεννιάτικο χωριό), με επίκεντρο των εκδηλώσεων της κεντρική πλατεία Αγίου Αθανασίου και τον πεζόδρομο της Κωστή Παλαμά.
Οι εκδηλώσεις του Χριστουγεννιάτικου Χωριού έχουν προγραμματιστεί από τις 19 έως και τις 27 Δεκεμβρίου 2015. Το στήσιμο του «2ου Αγάπης Δένδρον» αποτελεί μια ξεχωριστή έκπληξη που θα παρουσιαστεί στο κοινό λίγο πριν την έναρξή του, ωστόσο, για φέτος θα θυμίζει ένα πραγματικό μικρό χωριό, με πολλές πολλές χριστουγεννιάτικες γωνιές και παρέες.
Η περιπλάνηση στα γραφικά και μοναδικά στολισμένα σπιτάκια της πλατείας, το σπίτι του Αϊ Βασίλη και το σπίτι των παιδιών, θα δώσουν την ευκαιρία σε όλους να ζήσουν για λίγο τη μαγεία των Χριστουγέννων.
Η βασική έκπληξη της φετινής χρονιάς είναι η επέκταση των εκδηλώσεων, και το χωριού στον πεζόδρομο της Κωστή Παλαμά, όπου θα αποτελέσει εκτός των άλλων και το Χριστουγεννιάτικο μαγειρείο!
Στο χωριό θα υπάρχει, όπως απαιτείται άλλωστε, το σπίτι του Άι Βασίλη, όπου μικροί και μεγάλοι θα μπορούν να συναντήσουν τον αγαπημένο τους Άγιο, αλλά και να φωτογραφηθούν μαζί του, ενώ στο κέντρο θα δεσπόζει το μεγάλο Χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Το «2ο Αγάπης Δένδρον» θα αποτελεί τη χαρά των παιδιών, αφού σε πολλές από τις γωνιές του, οι μικροί μας φίλοι θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε δράσεις, να παίξουν με την καρδιά τους, να ψυχαγωγηθούν, να εκπαιδευτούν και να απασχοληθούν δημιουργικά.
Παράλληλα, τα παιδιά θα κάνουν τη βόλτα τους με το καρουζέλ που θα στηθεί στη χριστουγεννιάτικη παιχνιδούπολη του χωριού.
Η όλη ατμόσφαιρα της πλατείας θα θυμίζει σκηνικό βγαλμένο από το πιο μαγικό χριστουγεννιάτικο παραμύθι και περιμένει να ταξιδέψει στο χριστουγεννιάτικο κόσμο του, κυρίως τους μικρούς φίλους, που είναι άλλωστε οι βασικοί πρωταγωνιστές και οι επίσημοι καλεσμένοι.
Το κεντρικό πρόγραμμα της κάθε ημέρας θα διαδραματίζεται στην κεντρική εξέδρα του Χριστουγεννιάτικου χωριού, όπου καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν το πρόγραμμά τους, ενώ τις δικές τους παραστάσεις θα δώσουν και μουσικά – χορευτικά σχήματα.
Εκτός του Χριστουγεννιάτικου χωριού, θα υπάρξουν κατά την εορταστική περίοδο και δεκάδες δράσεις, με τη συμμετοχή του συνόλου της πόλης, καθώς και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα!
Οι υπηρεσίες του Δήμου Ήλιδας που έχουν αναλάβει και το μεγαλύτερο μέρος της υλοποίησης του «2ου Αγάπης Δένδρον», έχουν αποκτήσει την κατάλληλη τεχνογνωσία, έπειτα κι από την επιτυχημένη πρώτη διοργάνωση πέρυσι.
Στόχος και σκοπός του φετινού Χριστουγεννιάτικου χωριού είναι να δώσει μία νότα χαράς και αισιοδοξίας στου δημότες της Ήλιδας και όχι μόνο, αλλά και να αφυπνίσει το δυναμικό της πόλης, μέσω εθελοντικών και άλλων δράσεων.
Για την παρουσίαση του φετινού Χριστουγεννιάτικου χωριού «2ο Αγάπης Δένδρον», θα παραχωρηθεί τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 12:00 το μεσημέρι, συνέντευξη τύπου στο γραφείου του Δημάρχου Ήλιδας, στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο.
Στη συνέντευξη τύπου θα συμμετέχουν ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο Συντονιστής Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Αλέξανδρος Μανωλόπουλος και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Νίκος Σαψάλης.
Η Δημοτική Παράταξη "Αριστερά στην Ήλιδα" για το Νοσοκομείο Αμαλιάδας
10.12.15 9:16
Η Δημοτική Παράταξη
Διατρανώνουμε την αντίθεσή μας με τις πολιτικές και τις πρακτικές που μέχρι σήμερα έχουν οδηγήσει το Νοσοκομείο Αμαλιάδας στην υποβάθμιση, τον μαρασμό και την λειτουργία του σε οριακές συνθήκες, όπως διαχρονικά τις έχομε εκφράσει.
Αξιώνουμε την αλλαγή τόσο των πολιτικών, όσο και των προσώπων που έχουν μερίδιο ευθύνης για την σημερινή υποβάθμιση του Νοσοκομείου Αμαλιάδας.
Το Νοσοκομείο Αμαλιάδας μπορεί και πρέπει να στηριχθεί, με άμεση κάλυψη των αναγκών του σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να παρέχει υπηρεσίες δευτεροβάθμιας Υγείας, όπως παρείχε, χρόνια ολόκληρα στην περιοχή της Αμαλιάδας και της Βόρειας Ηλείας, αλλά και σε όλη την Ηλεία όταν χρειάστηκε, με την ακάματη προσπάθεια τόσο του Ιατρικού, όσο και του Νοσηλευτικού Προσωπικού και όσα μέσα διέθετε.
Ενώνουμε τη φωνή μας με την φωνή όλων των φορέων της πόλης και της περιοχής, συμμετέχουμε στην κινητοποίηση της Παρασκευής 11/12/2015 και καλούμε να συμμετάσχουν σ’ αυτή όλοι οι πολίτες προκειμένου να καταδειχθεί και να διατρανωθεί η θέληση και η απόφασή μας να μην επιτρέψουμε οποιαδήποτε υποβάθμιση του Νοσοκομείου Αμαλιάδας, αξιώνοντας την διασφάλιση της λειτουργίας του ως φορέα παροχής δευτεροβάθμιας περίθαλψης στην πόλη και την περιοχή, στο παρόν και στο μέλλον.
Συνάντηση του Δημάρχου Πύργου κ. Γαβριήλ Λιατσή με τον Διευθυντή της ΔΕΔΔΗΕ
09.12.15 18:11
Συνάντηση του Δημάρχου Πύργου κ. Γαβριήλ Λιατσή με τον Διευθυντή της ΔΕΔΔΗΕ
Πραγματοποιήθηκε σήμερα 09-12-2015 συνάντηση του Δημάρχου Πύργου κ. Γαβριήλ Λιατσή με τον Διευθυντή της ΔΕΔΔΗΕ κ. Θεοδωρόπουλο Γεώργιο, στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο και συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τον δημοτικό ηλεκτροφωτισμό.
Ειδικότερα συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της συνεργασίας της ΔΕΔΔΗΕ με τον Δήμο Πύργου για την εξοικονόμηση ενέργειας με την απομάκρυνση αυθαίρετα τοποθετημένων φωτιστικών και παροχών και με την τοποθέτηση ειδικών λαμπτήρων στις κολώνες του δημοτικού φωτισμού.
Επίσης συζητήθηκε το έργο της υπογειοποίησης του δικτύου ηλεκτροφωτισμού και ανάπλασης της οδού Ρήγα Φεραίου το οποίο ξεκινάει άμεσα από την ΔΕΔΔΗΕ σε συνεργασία με τον Δήμο Πύργου.
Γίνεται γνωστό ότι ο Δήμαρχος Πύργου με απόφασή του όρισε τον κ. Μπέλτσο Διονύσιο αρμόδιο αντιδήμαρχο σε θέματα ηλεκτροφωτισμού ο οποίος σε συνεργασία με μηχανολόγο υπάλληλο του Δήμου θα φροντίσουν για την βελτίωση του ηλεκτροφωτισμού του Δήμου τόσο από οικονομικής όσο και από τεχνικής άποψης.
Ο κ. Δήμαρχος δήλωσε τα εξής:
"Με τον κ. Θεοδωρόπουλο είχαμε από παλιά άριστη συνεργασία και ήταν αναμενόμενη και αυτονόητη η συνεργασία μας πάνω σε θέματα που έχουν να κάνουν με τον ηλεκτροφωτισμό. Πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι η απομάκρυνση όλων των παράνομων φωτιστικών και παροχών που καθιστούν το δίκτυο τεχνικά επικίνδυνο και οικονομικά επιζήμιο. Θα γίνει μεγάλη προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή. Ο Δήμος μας θα ενταχθεί σε πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας με την χρήση είτε φωτοβολταϊκών πανέλων είτε λαμπτήρων χαμηλής ηλεκτρικής ενέργειας και θα πραγματοποιηθεί άμεσα χαρτογράφηση και ψηφιοποίηση του δημοτικού φωτισμού».
Ο κ. Θεοδωρόπουλος δήλωσε τα εξής:
«Ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του κ Δημάρχου συναντηθήκαμε και συζητήσαμε θέματα που αφορούν υπογειώσεις ηλεκτρικών Δικτύων στην πόλη του Πύργου την ορθολογιστική χρήση του Φωτισμού Οδών και Πλατειών και άλλα θέματα που αφορούν τις σχέσεις ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ και Δήμου».
Συνελήφθησαν τέσσερις αλλοδαποί για παράβαση του Τελωνιακού Κώδικα στο Λευκοχώρι
09.12.15 13:12
Συνελήφθησαν τέσσερις αλλοδαποί για παράβαση του Τελωνιακού Κώδικα στο Λευκοχώρι
Συνελήφθησαν, χθες (08-12-2015), το βράδυ, στο Λευκοχωρί Ηλείας, από Αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας, τέσσερις αλλοδαποί άνδρες, υπήκοοι Αλβανίας, δύο 28χρονοι, ένας 27χρονος και ένας 21χρονος, σε βάρος των όποιων σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του τελωνειακού κώδικα.
Πιο συγκεκριμένα, χθες το βράδυ, στη Νέα Εθνική Οδό Πατρών - Πύργου, στο Λευκοχωρί Ηλείας, οι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια ελέγχων για την πρόληψη της εγκληματικότητας εντόπισαν σε όχημα που επέβαιναν οι δράστες, έντεκα συσκευασίες λαθραίου καπνού, συνολικού βάρους 2.305 γραμμαρίων, τις οποίες και κατέσχεσαν.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αμαλιάδας.
Την προανάκριση ενήργησε το Αστυνομικό Τμήμα Γαστούνης.
«Εφαρμοσμένη διατροφή και Διαχείριση αιγο-προβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων»
09.12.15 9:03
«Εφαρμοσμένη διατροφή και Διαχείριση αιγο-προβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων»
Η Βιομηχανία Ζωοτροφών ΒΙΟΖΩΚΑΤ Α.Ε. διοργάνωσε ενημερωτική εκδήλωση τη Δευτέρα 16/11/2015 και ώρα 19:30 στον ξενώνα Καραμέρου στο Λάλα Ηλείας. Η εκδήλωση είχε ως σκοπό την επιμόρφωση και την ενημέρωση των παραγωγών με θέμα:
«Εφαρμοσμένη διατροφή και Διαχείριση αιγο-προβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων»
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν κτηνοτρόφοι του Ν. Ηλείας. Το κύριο θέμα της ομιλίας ήταν η εφαρμοσμένη διατροφή και η διαχείριση αιγο-προβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων (ομιλητής κος Γεώργιος Αρσένος DrVetMed PhD, Αναπληρωτής Καθηγητής, Εργαστήριο Ζωοτεχνίας, Τμήμα Κτηνιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας Α.Π.Θ) ενώ τη συζήτηση των ομιλιών συντόνισε ο Γενικός Διευθυντής της ΒΙΟΖΩΚΑΤ Α.Ε., κος Τάσος Κυριακίδης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και χαιρέτησε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΒΙΟΖΩΚΑΤ Α.Ε. κος Δημήτρης Τριανταφύλλου και ο Τεχνικός Διευθυντής της ΒΙΟΖΩΚΑΤ Α.Ε. κος Ακρίτας Καλούσης. Ο κος Αρσένος αναφέρθηκε στους παράγοντες που επηρεάζουν τη διαχείριση των αιγο-προβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων και στη διατροφή κατά τις διάφορες φάσεις του παραγωγικού κύκλου των προβατίνων και αιγών. Επίσης έγινε αναφορά στην κάλυψη των πρωτεϊνικών αναγκών των προβατίνων και αιγών γαλακτοπαραγωγής και στη δυνατότητα χρησιμοποίησης πρωτεϊνικών συμπληρωμάτων που αποδομούνται σε μικρό βαθμό ή που οι πρωτεΐνες τους έχουν υποστεί ειδική επεξεργασία (by-pass), ώστε να προστατεύονται από τη διάσπασή τους στο περιεχόμενο της μεγάλης κοιλίας. Η ΒΙΟΖΩΚΑΤ παρουσίασε τη νέα σειρά των ειδικών μιγμάτων συμπυκνωμένων ζωοτροφών με την τεχνολογία VIOGENTM για προβατίνες και αίγες την οποία ανέπτυξε σε συνεργασία με καταξιωμένους εξειδικευμένους επιστήμονες. Η τεχνολογία VIOGENTMείναι μια μοναδική καινοτομία και διατίθεται αποκλειστικά από την ΒΙΟΖΩΚΑΤ . Περιλαμβάνει by-passπρωτεΐνη, by-pass φυτικό λίπος, ζωντανή μαγιά, Keragen και SeProtect.
Οι τροφές της ΒΙΟΖΩΚΑΤ για προβατίνες και αίγες που περιέχουν VIOGENTM έχουν τα εξής πλεονεκτήματα:
-αύξηση της γαλακτοπαραγωγής,
-βελτίωση της ποιότητας του γάλακτος (αύξηση λιποπρωτεΐνης),
-υψηλή γονιμότητα και τοκετοί απαλλαγμένοι διαταραχών,
-ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος – καλή υγεία (οπλές, μαστοί)
-μεγαλύτερη αξιοποίηση πρωτεΐνης και ενέργειας με συμμετοχή by-passπρωτεΐνης και by-pass λίπους
Σκοπός της δημιουργίας της νέας σειράς προϊόντων είναι η διατήρηση της υγείας των ζώων σε υψηλά επίπεδα και ταυτόχρονα, η αύξηση της παραγωγικότητάς τους. Τελικός στόχος είναι η παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας και η μείωση του κόστους παραγωγής. Η φιλοσοφία ανάπτυξης των νέων προϊόντων στηρίζεται στην παγκοσμίως κυρίαρχη σήμερα αρχή της «διατροφής με ακρίβεια» (precision feeding). Σύμφωνα με την αρχή αυτή, στα μηρυκαστικά χορηγούνται εκείνες οι ποσότητες και αναλογίες θρεπτικών συστατικών που, μεγιστοποιούν την απόδοση της μικροβιακής χλωρίδας της μεγάλης κοιλίας και την πεπτικότητα των ζωοτροφών. Ταυτόχρονα, αποφεύγονται τα πλεονάσματα που δεν αξιοποιούνται από τα ζώα, κοστίζουν ακριβά και επιβαρύνουν το περιβάλλον.
Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε ο καθηγητής κος Αρσένος με ευχαρίστηση δέχθηκε και απάντησε σε πάσης φύσεως ερωτήματα σχετικά με την εφαρμοσμένη διατροφή στις αιγο-προβατοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
Oλοκληρώθηκε η διαδικασία πληρωμών της Δράσης 2.1 «Μείωση νιτρορύπανσης γεωργικής προέλευσης»
08.12.15 10:25
Oλοκληρώθηκε η διαδικασία πληρωμών της Δράσης 2.1 «Μείωση νιτρορύπανσης γεωργικής προέλευσης»
Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Π.Ε. Ηλείας ενημερώνει, ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία πληρωμών της Δράσης 2.1 «Μείωση νιτρορύπανσης γεωργικής προέλευσης» για το έτος εφαρμογής 2013.
Οι αναλυτικές ονομαστικές καταστάσεις πληρωμής με τους δικαιούχους και τους απορριπτόμενους, αναρτήθηκαν στον Πίνακα Ανακοινώσεων της Υπηρεσίας μας.
Οι καταστάσεις έχουν αποσταλεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ για την έκδοση των σχετικών εντολών πληρωμής και την πίστωση των ατομικών λογαριασμών.
Οι καταστάσεις πληρωμής περιλαμβάνουν 11 δικαιούχους με συνολικό ποσό πληρωμής 50.498,39 ευρώ.
Επί των αναρτημένων αναλυτικών καταστάσεων πληρωμής μπορούν να υποβληθούν ενστάσεις εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία της πρώτης ανάρτησης, δηλαδή μέχρι την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015.
Μετά από την εξέταση των ενστάσεων θα πραγματοποιηθεί νέα πληρωμή.
Mονοήμερη δράση Π.Ε. στο ΚΠΕ Κρεστένων σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας
08.12.15 8:53
Mονοήμερη δράση Π.Ε. στο ΚΠΕ Κρεστένων σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κρεστένων, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων του για το έτος 2015-2016 και του Έργου «ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ» το οποίο χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους, υλοποίησε μονοήμερη εκπαιδευτική δράση Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης - σε συνεργασία με την Ομάδα Τέχνης Πάροδος - με μαθητές/τριες της ΣΤ’ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου και τους συνοδούς τους εκπαιδευτικούς την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015, στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Κρεστένων.
Η δράση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο συνεργασίας του ΚΠΕ Κρεστένων με το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και τη 15η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio που πραγματοποιήθηκαν από 28 Νοεμβρίου έως 11 Δεκεμβρίου 2015 στον Πύργο και άλλες πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Μεταξύ των δραστηριοτήτων των φορέων αυτών οργανώθηκε και σειρά παραστάσεων και εκδηλώσεων για παιδιά και εκπαιδευτικούς με την Ομάδα Τέχνης Πάροδος. Τη δράση στο ΚΠΕ συγκεκριμένα υλοποίησε ο παιδαγωγός και εμψυχωτής θεατρικής έκφρασης Ηλίας Πίτσικας ενώ τη μουσική υποστήριξη είχε ο Δημήτρης Καρατζάς.
Σκοπός της συγκεκριμένης δράσης ήταν να εκφραστούν καλλιτεχνικά τα παιδιά αυτοσχεδιάζοντας μέσα από την κίνηση, το παιχνίδι, τη μουσική και τη θεατρική έκφραση. Οι εμψυχωτές επικεντρώθηκαν σε θέματα για το Περιβάλλον ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές για αυτό, ενώ επέμειναν σε παιχνίδια που ενισχύουν την ομαδικότητα και τη συνεργασία.
Μηνιαία Δραστηριότητα της Ελληνικής Αστυνομίας
08.12.15 8:52
Μηνιαία Δραστηριότητα της Ελληνικής Αστυνομίας
Η Γενική Περιφερειακή Διεύθυνση Αστυνομίας Δυτικής Ελλάδας δημοσιεύει συνολικά στοιχεία συλλήψεων, εξιχνιάσεων, εξαρθρώσεων και κατασχέσεων για το μήνα Νοέμβριο και για όλη την εδαφική της περιφέρεια.
Κατά τη διάρκεια του μηνός Νοεμβρίου του έτους 2015, από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας, (Διεύθυνση Αστυνομίας Αχαΐας, Ηλείας, Ακαρνανίας και Αιτωλίας) συνελήφθησαν συνολικά - 438- άτομα. Ειδικότερα :
• 1 για απόπειρα ανθρωποκτονίας
• 2 για ληστείες
• 47 για κλοπές/διαρρήξεις
• 73 για ναρκωτικά
• 55 για καταδιωκτικά έγγραφα
• 91 για παράνομη είσοδος & παραμονή
• 1 για διακίνηση λαθρομεταναστών
• 168 για λοιπά αδικήματα
Εξιχνιάστηκαν συνολικά 283 υποθέσεις. Ειδικότερα:
• 1 Για απόπειρα ανθρωποκτονίας
• 2 για ληστείες
• 89 για κλοπές/διαρρήξεις
• 66 για ναρκωτικά
• 125 για λοιπά αδικήματα
Εξαρθρώθηκε :
• Εξαρθρώθηκε σπείρα που διέπραττε κλοπές στην Πάτρα. Συνελήφθησαν τέσσερις ανήλικες ημεδαπές. Εξιχνιάστηκαν τέσσερις περιπτώσεις κλοπών.
Κατασχέθηκαν ενδεικτικά:
• 12 γραμμάρια ηρωίνης περίπου
Μικροποσότητα κοκαΐνης
• 10 Κιλά κάνναβης περίπου
• 14 δενδρύλλια κάνναβης
• 166 δισκία ναρκωτικών
• 4.660 ευρώ
• 12 μαχαίρια, γεμιστήρες κ.λπ.
• 1 πολεμικό τυφέκιο
• 14 κυνηγητικά όπλα
• 7 πιστόλια, replica, περίστροφα, κρότου
• 262 φυσίγγια
• 1.752 είδη παραεμπορίου (CD,DVD, τσάντες & πορτοφόλια)
• 417 είδη λαθρεμπορίου ( πακέτα τσιγάρων)
• 14 κιλά λαθραίου καπνού
• 11 βεγγαλικά - κροτίδες - παιδικά αθύρματα
Συνάντηση του Δημάρχου Πύργου με τη Διεθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας
08.12.15 7:37
Συνάντηση του Δημάρχου Πύργου με τη Διεθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας
Την Παρασκευή 4/12/2015 στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δημάρχου Πύργου κ. Γαβρίλη Λιατσή με την Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, Δρ. Ερωφίλη- Ίρις Κόλλια. Συζητήθηκαν μεταξύ άλλων η λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύργου, καθώς και τα της παράδοσης της αίθουσας του Μουσείου, στο Δήμο Πύργου, βάσει της συμφωνίας παραχώρησης του στο Υπουργείο Πολιτισμού από το Δήμο.
Η συζήτηση διεξήχθη σε πάρα πολύ καλό κλίμα, ενώ ο Δήμαρχος τόνισε ότι ο Δήμος του Πύργου θα είναι αρωγός της Ζ' Εφορείας Προϊστ.&Κλασ. Αρχαιοτήτων για θέματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στα όρια του Δήμου.
Σημειώνεται τέλος ότι στο προσεχές διάστημα θα υπάρξει και νέα συνάντηση του Δημάρχου με την Δρ. Ερωφίλη- Ίρις Κόλλια.

2757 χελωνάκια ξεκίνησαν από το Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου-Στροφυλιάς προς το μεγάλο θαλάσσιο ταξίδι
08.12.15 6:54
2757 χελωνάκια ξεκίνησαν από το Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου-Στροφυλιάς προς το μεγάλο θαλάσσιο ταξίδι
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα παρακολούθησης, καταγραφής της αναπαραγωγικής δραστηριότητας και προστασίας φωλιών της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στις αμμώδεις παραλίες του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου-Στροφυλιάς. Υλοποιήθηκε για πρώτη φορά από την ίδρυση και λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς στη θεσμοθετημένη προστατευόμενη περιοχή από τον εξωτερικό συνεργάτη Περιβαλλοντολόγο κο. Διονύση Μαμάση.
Η προσπάθεια ξεκίνησε στις αρχές Μαρτίου με επισκέψεις σε δημοτικά σχολεία εντός του Εθνικού Πάρκου (Π.Ε. Αχαΐας και Π.Ε. Ηλείας) προς ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών με διαδραστικές παρουσιάσεις και ειδική αναφορά στην θαλάσσια χελώνα, προκειμένου να γνωρίσουν καλύτερα οι μαθητές το απειλούμενο είδος αλλά και να κατανοήσουν τη σπουδαιότητα της προστατευόμενης περιοχής.
Η εργασία πεδίου στις παραλίες ξεκίνησε στα τέλη Μαΐου με καθημερινή πεζή παρακολούθηση και ολοκληρώθηκε στα μέσα Οκτωβρίου.
Συνολικά καταγράφηκαν και προστατεύτηκαν 45 φωλιές θαλάσσιων χελωνών ενώ 2757 χελωνάκια κατάφεραν να ξεκινήσουν το μεγάλο και δύσκολο ταξίδι τους προς τη θάλασσα. Τα περισσότερα αυγά σημειώθηκαν σε φωλιά ήταν 131 ενώ η μικρότερη είχε μόλις 54. Η μεγαλύτερη απόσταση φωλιάς από τη θάλασσα ήταν στα 27 μέτρα ενώ η μικρότερη απόσταση μόλις στα 3 μέτρα από την ακτογραμμή.
Παράλληλα καταγράφηκαν και νεκρές εκθαλασσωμένες χελώνες όπου ο αριθμός είναι ανησυχητικός. Πάνω από 40 νεκρές σημειώθηκαν ορισμένες εξ΄ αυτών ήταν σε αποσύνθεση, άλλες έφεραν εμφανή τραύματα (καβούκι, κεφάλι), ενώ στις υπόλοιπες δεν διαπιστώθηκε η αιτία θανάτου. Δυο από αυτές ήταν πρασινοχελώνες (Chelonia mydas). Οι τραυματισμένες στάλθηκαν στο Κέντρο Περίθαλψης και Διάσωσης της ΜΚΟ «Αρχέλων» στην Γλυφάδα Αττικής για την περίθαλψή τους. Συμβάλλαμε ως αρωγοί στην άμεση μεταφορά τραυματισμένων χελωνών και εκτός προστατευόμενης περιοχής όπως στην πλαζ ΕΟΤ στην Αγυιά Πάτρας και στην Αμφιλοχία ενώ δεκάδες τηλεφωνήματα απαντήθηκαν σε πολίτες που εντόπισαν φωλιές, ίχνη-χνάρια και χελώνες ανά την Ελλάδα.
Πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές περιβαλλοντικές εκδηλώσεις στις Δημοτικές Κοινότητες Αρετής, Μανωλάδας και Βάρδας Ηλείας καθώς και στη Πάτρα, σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις προς ενημέρωση και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση πολιτών ενώ παράλληλα τοποθετήθηκαν ειδικές σημάνσεις για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας σε επιχειρήσεις (καντίνες) που δραστηριοποιούνταν πλησίον της ακτογραμμής.
Μεγάλη ήταν και η συμμετοχή και η ανταπόκριση των λουόμενων που παρακολούθησαν τις δημόσιες ανοιχτές εκσκαφές χελωνοφωλιών όπου καταγράφτηκε το ποσοστό επιτυχίας εκκόλαψης των αυγών.
Η συμβολή των εθελοντών ήταν αξιέπαινη και βοήθησαν αποφασιστικά στην παρακολούθηση και προστασία των φωλιών, στους καθαρισμούς παραλιών και σε άλλες δράσεις.
Τα τελικά αποτελέσματα του προγράμματος θα παρουσιαστούν σε μερικές ημέρες σε ειδική εκδήλωση που θα διοργανώσει ο Φορέας Διαχείρισης στην Πάτρα.
Η θαλάσσια χελώνα Caretta caretta, είναι κατ΄ εξοχήν απειλούμενο και προστατευόμενο είδος πανίδας. Στόχος του Φορέα Διαχείρισης είναι να ξεκινήσει τη νέα προσπάθεια παρακολούθησης της θαλάσσιας χελώνας το ερχόμενο καλοκαίρι με αρωγούς τους επιστημονικούς συνεργάτες του, τους εθελοντές αλλά και τη τοπική κοινωνία συμβάλλοντας στη προστασία-διαχείριση του όμορφου αυτού ερπετού αποδεικνύοντας ότι ο θαλάσσιος χώρος της Δυτικής Ελλάδας αποτελεί έναν σημαντικό βιότοπο για την αναπαραγωγή της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta καθώς χρησιμοποιεί την περιοχή αυτή ως τροφικό πεδίο και χώρο αναπαραγωγής. Στη νέα προσπάθεια παρακολούθησης που θα ξεκινήσει το ερχόμενο καλοκαίρι να συμβάλλουμε όλοι αποφασιστικά!
Συνάντηση Γιώργου Μαραγκού με τον Επίτιμο Πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητήριου
07.12.15 14:25
Συνάντηση Γιώργου Μαραγκού με τον Επίτιμο Πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητήριου
Συνάντηση είχε ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδος Μαραγκός Γεώργιος με τον Επίτιμο Πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητήριου και Τέως Πρόεδρο στο Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής και Δημόσιας Διακυβέρνησης κ. Γιάννο Γραμματίδη.
Στα θέματα που συζήτησαν κυρίαρχο ήταν ο νομός Ηλείας το πως γίνεται να αναπτυχθεί και ότι θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε στο έπακρον τον εξαγωγικό μας τομέα σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική αλλά και τα αναπτυξιακά πλάνα που πρέπει να γίνουν στον τουριστικό τομέα μιάς και είμαστε μια περιοχή που έχουμε την Αρχαία Ολυμπία και την Αρχαία Ήλιδα που άνθρωποι από όλο το κόσμο θέλουν να επισκεφτούν.
Δράσεις και ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τον ιό του AIDS
07.12.15 13:31
Δράσεις και ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τον ιό του AIDS
«Η γνώση και η πρόληψη μπορούν και σώζουν ζωές». Αυτό είναι το μήνυμα που μετέδωσε μέσα από δράσεις η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με φορείς, για την ενημέρωση του ευρύτερου πληθυσμού σχετικά με τον ιό του HIV/AIDS, με αφορμή την 1η Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.
Το τριήμερο των εκδηλώσεων που διοργανώθηκε και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Ηλεία σε συνεργασία με τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας «ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ» και τον Σύλλογο Υγείας και Περιβάλλοντος του Κ.Υ. Χαλανδρίτσας, στέφθηκε με επιτυχία.
«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται δίπλα στους συμπολίτες μας και προχωρά σε στοχευμένες πολιτικές και πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην ενημέρωση των πολιτών για ευαίσθητα θέματα υγείας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συμμετέχουν όλοι στην σημαντική προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όλων των πολιτών για τη μάστιγα του AIDS» υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων έγιναν ενημερώσεις στη σπουδαστική κοινότητα από κατάλληλα εκπαιδευμένα στελέχη του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας, τα οποία ταξίδεψαν με την Κινητή Μονάδα Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε τμήματα του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας (Πύργου, Αμαλιάδας, Αιγίου, Πατρών, Μεσολογγίου, Αντιρρίου), ενώ παράλληλα εξετάστηκε μεγάλος αριθμός σπουδαστών με «checkpoint» με τη συμμετοχή να είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή.
Μεγάλη επιτυχία είχε και η Ημερίδα με θέμα «Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τον ιό του HIV/AIDS» που πραγματοποιήθηκε στην Αγορά Αργύρη, όπου διακεκριμένοι επιστήμονες από τον χώρο της υγείας ανέπτυξαν σημαντικά θέματα, όπως Επιδημιολογικά δεδομένα για το AIDS (κ. Δετοράκης, υγιεινολόγος), Τι πρέπει να ξέρει ο καθένας μας για το AIDS (κ. Πάνου, Αναπληρωτής Καθηγητής, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος του Πανεπιστημίου Πατρών), ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα είχε και η βιωματική ομιλία-παρέμβαση του στελέχους της «Θετικής Φωνής» κ. Αν. Παπάζογλου.
Το κοινό συμμετείχε ενεργά στην συγκεκριμένη ημερίδα, ενώ έγιναν παράλληλες συζητήσεις με τους ομιλητές και παρεμβάσεις εκ μέρους των ακροατών.
Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν στην εκδήλωση ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών, πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Σκιαδαρέσης, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αναστασία Τογιοπούλου, ο βουλευτής Αχαΐας Ιάσονας Φωτήλας, η κυρία Παυλοπούλου, Dr Ψυχολογίας - υπεύθυνη Παρεμβάσεων στην κοινότητα του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο κ. Θεοδωρόπουλος, ιατρός –Παθολόγος - πρώην Διευθυντής Κ.Υ. Χαλανδρίτσας, η Παρθενόπη Τσέλιου, εκπρόσωπος του Κέντρου Αναφοράς AIDS κ.α.
Ο Δήμαρχος Ήλιδας για την εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Μπελογιάννη
07.12.15 11:50
Ο Δήμαρχος Ήλιδας για την εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Μπελογιάννη
Συνέντευξη τύπου με αφορμή την εκδήλωση που διοργανώνει ο Δήμος Ήλιδας την ερχόμενη Πέμπτη στις 7:30 το βράδυ για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Μπελογιάννη, παραχώρησε το μεσημέρι ο Δήμαρχος Ήλιδας, κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλόπουλος:
«Ο Δήμος Ήλιδας με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Μπελογιάννη, αποφάσισε να πραγματοποιήσει ξεχωριστή τιμητική εκδήλωση, την ερχόμενη Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου, στις 7:30 το απόγευμα, στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο.
Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στη συγκεκριμένη εκδήλωση, αποτίοντας φόρο τιμής στον αγωνιστή Νίκο Μπελογιάννη –μια σημαντική προσωπικότητα της Αριστεράς–, ο οποίος σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη για τη χώρα εποχή, προτίμησε το εκτελεστικό απόσπασμα, ενώπιον του οποίου στάθηκε με παρρησία και θάρρος, από το να απαρνηθεί τις ιδέες και τα ιδανικά του.
Ο Νίκος Μπελογιάννης που έμεινε στην ιστορία ως «ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο», αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα προσώπου της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας, η φήμη του οποίου αποκαταστάθηκε πλήρως τα τελευταία 40 χρόνια.
Για τις πτυχές της ιστορίας του Νίκου Μπελογιάννη, αλλά και την δύσκολη μετεμφυλιακή εποχή, θα μιλήσει εκτενώς ο καθηγητής Κοινωνιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών -γνωστός σε όλους μας- Ηλίας Νικολακόπουλος, ο οποίος θα αναπτύξει θέμα με τίτλο: «Νίκος Μπελογιάννης: Ένα Παγκόσμιο Σύμβολο».
Ιδιαίτερη τιμή αποτελεί για μας, η παρουσία στην εκδήλωση του υιού του Νίκου Μπελογιάννη και της Έλλης Παππά, Νικόλαου Μπελογιάννη, ο οποίος θα βρεθεί στο τόπο καταγωγής του και θα μιλήσει για τον πατέρα του.
Η εκδήλωση έρχεται σε μία περίοδο που υπάρχουν και δύο ακόμα δεδομένα για το Δήμο Ήλιδας, όπου στο επίκεντρο βρίσκεται ο Νίκος Μπελογιάννης.
Το ένα έχει να κάνει με τις θετικές εξελίξεις στις προσπάθειες δημιουργίας του Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και Αγώνων του Μοριά με την ονομασία «Νίκος Μπελογιάννης», που καταβάλει ο Δήμος, και το άλλο με την ολοκλήρωση της αδελφοποίησης του Δήμου Ήλιδας, με την κοινότητα που φέρει το όνομα του Νίκου Μπελογιάννη στην Ουγγαρία.
Όπως γνωρίζεται, η ιστορία του Μπελογιάννη είναι άκρως συνυφασμένη με την πόλη μας, την Αμαλιάδα, όχι μόνο γιατί στην περιοχή μας γεννήθηκε και μεγάλωσε, αλλά και γιατί η οικογένειά του άφησε ως παρακαταθήκη στο Δήμο μας, το ιστορικό οίκημα στη συμβολή των οδών Καλαβρύτων και Ερμού, το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο της μετατροπής του σε Μουσείο.
Το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε και σε περισσότερες ανακοινώσεις για το θέμα, αφού βρισκόμαστε στο τελικά στάδιο της διαμόρφωσης και εν συνεχεία της λειτουργίας του Μουσείου.
Όσον αφορά στην αδελφοποίηση με την κοινότητα Νίκου Μπελογιάννη της Ουγγαρίας, έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες που απαιτούνται από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία -έχουμε όπως γνωρίζεται τη θετική εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής του Υπουργείου Εσωτερικών- και μένει μόνο η τυπική υπογραφή στον όρκο αδελφοποίησης από τις δύο περιοχές, κάτι που αναμένεται να συμβεί στις αρχές του νέου έτους, είτε στην Ουγγαρία είτε στη περιοχή μας.
Καλούμε όλο τον κόσμο της πόλης μας όχι μόνο, να τιμήσει με την παρουσία του την εκδήλωση, που για πρώτη φορά πραγματοποιείται στον Δήμο μας για το Νίκο Μπελογιάννη».
Σελίδες 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  52  53  54  55  56  57  58  59  60  61  62  63  64  65  66  67  68  69  70  71  72  73  74  75  76  77  78  79  80  81  82  83